fbpx

Tot ce trebuie să știi despre soclul casei

Published by Madalina Ghinea on

În momentul în care decizi să începi construcția locuinței tale de vis, trebuie să acorzi atenție deosebita tuturor elementelor componente. Un element important, despre care poate nici nu ai auzit, este soclul. Află ce este soclul casei, de ce este important să fie construit și cum îl poți izola și decora pentru a obține o construcție frumoasă și de durată, citind articolul în continuare.

Ce este soclul casei și care este rolul său?

În ansamblul lucrărilor de construcții, este important soclul casei, atât la nivel funcțional, cât și estetic. Soclul casei, denumit sugestiv și brâul casei, este o formațiune asemănătoare cu o plintă aflată la baza unei construcții. Acesta este o plintă folosită ca bază de susținere pentru fundație și ca zonă de protecție pentru fațadă, astfel încât aceasta să fie ferită de precipitații și infiltrații, protejând fațada împotriva intemperiilor și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Izolarea soclului casei: iată 3 metode eficiente:

Izolarea acestei porțiuni ajută la protecția clădirii și la sporirea stabilității acesteia, așa că trebuie sa te asiguri că această etapă nu este omisă încă din etapa de construcție, pentru ca zidăria, tencuiala și pereții să beneficieze de un nivel maxim de protecție. Iată câteva metode prin care poți izola soclul casei:

1. Vopsirea

Cea mai la îndemânănși ieftină metodă este vopsirea, fiind și cea mai des utilizată. Deși pare simplu, trebuie respectați câțiva pași pentru un aspect curat și armonios:

  • Îndepărtează nisipul, pământul sau alte impurități din jurul soclului, pentru a putea aplica vopseaua pe întreaga suprafață a soclului;
  • Protejează cu folie specială sau bandă adezivă ușile și ferestrele care sunt amplasate în apropierea soclului;
  • Vopsește soclul începând din spatele casei spre față. Poți folosi o pensulă sau un trafalet mai mare pentru zonele de dimensiuni mari și o pensulă subțire pentru zonele greu accesibile;
  • Aplică vopseaua cât mai uniform, pentru a nu rămâne pete inestetice;
  • Alege vopseaua pentru soclul casei în funcție de culoarea pereților și de materialele din care sunt realizate elementele de exterior.
2. Placarea cu polistiren extrudat

Polistirenul extrudat nu oferă același aspect estetic precum alte materiale, dar oferă protecție și izolație termică. De asemenea, este foarte ușor de instalat. Poate fi și o soluție economică, deoarece există foarte puține pierderi de material în timpul instalării.

3. Placarea cu materiale decorative

Poți opta pentru folosirea materialelor decorative, pentru izolarea soclului, dacă îți dorești ca aspectul exterior al casei să rămână plăcut și estetic. Alege materialul potrivit pentru tine ținând cont de aceste aspecte:

  • calitatea materialului și potrivirea sa cu restul casei, din punct de vedere estetic;
  • durabilitatea și rezistența în timp la intemperii, șocuri sai schimbări ale temperaturii;
  • impermeabilitatea;
  • raport preț-calitate.

Iată câteva materiale decorative:

  • piatra naturală;
  • cărămida aparentă;
  • gresia de exterior.
4. Placarea cu tencuială dură mozaicată

Este un material ușor de aplicat, se usucă repede și are o putere mare de acoperire. În plus, este foarte rezistent la condițiile meteorologice și la impacturile mecanice și oferă protecție permanentă împotriva mucegaiului.

Indicații pentru a asigura rezistența soclului:

Pentru ca soclul casei să fie cât mai rezistent, este necesar să aveți în vedere câteva reguli în momentul construcției. Pentru a proteja soclul casei de umiditate, asigurați-vă că solul din jurul casei este suficient de înclinat pentru a preveni acumularea apei. De asemenea, sistemul de scurgere nu trebuie să fie prea aproape de casă, iar subsolul trebuie să fie bine ventilat. Aplicați hidroizolație în cadrul soclului pentru a preveni pătrunderea umezelii în pereți. Acesta trebuie să aibă cel puțin 50 de centimetri dar, în funcție de arhitectura casei, poate avea până la 2 metri.

Cum alegi culoarea soclului casei?

Criteriul estetic este cel mai important atunci când alegi culoarea pentru soclul casei, astfel încât să se potrivească cu stilul arhitectural al clădirii și cu gama cromatică a fațadei și a curții. Reține că soclul în culori deschise, precum: crem, alb, beige creează un efect vizual de alungire, astfel încât casa va părea mai înaltă. Pe de altă parte, pentru locuințe cu grădini și curți pline de flori și vegetație, un soclu în culori care imită elementele naturale, precum: maro, gri pământiu, verde ajută la aromonizatea casei cu peisajul înconjurător.

Dacă îți dorești un soclu original poți alege modalitatea de placare cu piatra naturală sau pe cea cu cărămidă aparentă.

Soclul este esențial pentru a asigura protecție casei de factorii externi. Prin alegerea materialelor potrivite, vei putea construi un soclu rezistent și durabil, care să îndeplinească eficient atât un rol estetic cât și unul de susținere. Fă alegeri inspirate pentru tine și familia ta.

Vrei să îți construiești singur casa? Contactează-ne acum!

Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140

Pentru mai multe articole asemănătoare, click aici!