fbpx

Pași în construcția unei case

Published by Claudia Cojocaru on

construcția case

Te întrebi care sunt pașii în construcția unei case?

Din momentul în care te-ai decis să îți construiești o casă, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare. În acest articol vei găsi câteva informații utile despre cele 8 etape de construcție de care trebuie ținut cont când pornești la drum pentru ridicarea unei case.

1. Bugetul alocat

Înainte de a începe procedurile de construcție, trebuie să știi ce buget poți aloca. În funcție de acesta, poți stabili mărimea casei, cât și amplasarea și dimensiunea terenului pe care vei construi. Dacă nu dispui de banii necesari, poți apela la un credit. În acest caz, trebuie să ai grijă la tipul de credit pe care ți-l poate oferi banca.

2. Situația urbanistică

Înainte de a alege terenul, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

• situația juridică a terenului (moștenire, donație etc);

• situația urbanistică a terenului: Planul de Urbanism Zonal (P.U.Z) sau Planul de Urbanism General (P.U.G). Asta înseamnă că trebuie să te asiguri că terenul pe care dorești să construiești este intravilan;

• accesul la stradă și asigurarea utilităților necesare: energia electrică, alimentarea cu apă, canalizarea, gazele;

• suprafața minimă a terenului trebuie să fie de minim 200m² pentru clădirile izolate sau cuplate, sau minim 150m² pentru cele înșiruite;

• studiul geo-tehnic este important deoarece el îți spune care este tipul de sol pe care îl are terenul, adâncimea la care se poate realiza fundația, nivelul apelor subterane, condițiile climatice sau chiar și datele seismice specifice.

Este recomandat să verifici Certificatul de Urbanism al terenului. Acesta conține specificații despre:

• regimul de înălțime al construcției;

• poziția viitoarei construcții;

• valoarea maximă pentru Procentul de Ocupare (POT);

• valoarea maximă pentru Coeficientul de Utilizare (CUT).

3. Alegerea tipului de casă

Proiectul unei case nu înseamnă doar forma acesteia, ci și structura, instalațiile și finisarea lucrării. În acest pas, este binevenit ajutorul unui arhitect care să îți explice totul despre reguli și norme de construcție, design, acte și aprobări necesare. Tot el te poate ajuta și cu fazele proiectării: studiul de (pre)fezabilitate, proiectul tehnic, dar și cu detaliile de execuție precum arhitectura, rezistența, instalații etc.

4. Obținerea avizelor, autorizațiilor, certificatelor

Certificatul de Urbanism (C.U.) atestă faptul că primăria este de acord cu ridicarea unei construcții pe terenul respectiv. Avizele se obțin de la furnizorii de utilități și de la autoritățile care se ocupă de problemele de mediu, sănătate publică sau zone protejate. După obținerea C.U. și a avizelor, primăria va elibera autorizația de construcție.

5. Alegerea modului de construcție

Este recomandat să apelezi la o firmă de construcție deoarece aceasta va oferi o mai mare garanție asupra modului și timpului de lucru decât o simplă echipă de muncitori.

6. Începerea lucrărilor

Șantierul reprezintă cea mai complexă etapă a construcției. De acesta depind bugetul final și calitatea viitoarei tale locuințe.

7. Recepția lucrării

Recepția lucrării reprezintă actul prin care se certifică finalizarea lucrărilor pentru realizarea unei construcții. Aceasta se finalizează printr-un proces verbal și atestă faptul că respectiva construcție poate fi dată spre folosință.

8. Amenajarea spațiului verde 

Această etapă se poate realiza ori pe cont propriu, ori apelând la o firmă specializată. Amenajarea spațiului verde implică: pregătirea terenului, pavarea aleilor și plantarea florilor și copacilor.

Verifică serviciile noastre acum și apelează cu încredere la noi să îți construim casa perfectă pentru tine!