Materiale de construcții rezistente la seisme?
Scoarța terestră este formată din așa-numitele plăci tectonice asupra cărora acționează niște forțe de sens contrar. Deși rata acestei migrații este de doar câțiva centimetri pe an, în locul unde plăcile se întâlnesc se acumulează o cantitate imensă de energie. Roca este supusă unei presiuni puternice până când, în cele din urmă se fracturează exploziv, eliberând tensiunea sub forma unui cutremur. Undele seismice pun în mișcare suprafața pământului, care transmite aceste vibrații către clădiri. Structura unei clădiri trebuie, de asemenea, planificată și dimensionată cu atenție, pentru aceste situații neplanificate. Pentru structura de rezistență a unei clădiri, cele mai importante elemente componente sunt: stâlpii, centurile grinzile, însă materialele de construcție a unui aspect la fel de important.
În principiu, clădirile pot fi realizate din toate materialele de construcție obișnuite, cum ar fi beton armat, oțel, zidărie și cherestea, dacă acestea sunt planificate și implementate. Însă selectate și dezvoltate mai multe materiale de construcție pentru a sprijini structura lor, în cazul în care sunt supuse cutremurelor sau dezastrelor naturale.
Trebuie să ții cont și de câteva practici bune, în care să includă acele materiale de calitate și potrivite pentru locuința ta ideală:
Dacă o clădire are o rigiditate laterală egală pe planul etajului,
atunci când este echilibrată dintr-o parte în alta, în timpul unui cutremur, energia se va putea disipa fără a suprasolicita o singură zonă. Construirea unei clădiri solide pe verticală este ușoară, dar este mai dificil este să te asiguri că acea clădirea se mișcă în mod egal dintr-o parte în alta în timpul unui cutremur. Acesta este primul pas în construirea unei clădiri rezistente la cutremure. O clădire cu adevărat rezistentă la tăiere necesită unele măsuri de siguranță pentru a preveni prăbușirea acestuia, precum: utilizarea forțelor uniform distribuite lateral și longitudinal, funda, traverse și materiale. Construcția rezistentă la cutremur costă mai mult, dar dovedește rapid valoarea atunci când se întâmplă astfel de evenimente
Materialele de construcție în clădirile rezistente la cutremur pot afecta stabilitatea .
Unele materiale creează clădiri puternice și stabile, dar nu sunt potrivite pentru a rezista mișcării seismice.
Materialele folosite în mod obișnuit în clădirile rezistente la tremur includ:
- Oțel
Oțelul de structură este folosit de mulți ani în clădirile rezistente la cutremure. Acest lucru se datorează faptului că aceste clădiri pot rezista la presiunile și mișcările enorme supuse de cutremure. Cunoscut pentru ductilitatea sa, capacitatea de a se deforma semnificativ de rupere, oțelul moale este foarte popular în zgârie-nori și clădiri rezistente la cutremură capabilă să vândă a fi flexibil și deloc fragil.
- Betonul Celular Ușor
Este compus din materiale naturale: apă, nisip, ciment, var și un agent de expandare (pudră de aluminiu) pentru a-și asimila proprietățile sale aerisite. Compoziția sa face ca acesta să fie un beton solid, rezistent și foarte ușor. Este într-adevăr un material izolator, neinflamabil, foarte ușor de utilizat în interiorul și în exteriorul casei fiind comercializat într-o manieră ecologică. Are capacitatea de a reduce masa clădirii și automat și impactul unui seism puternic.
- BCA-ul
Este unul dintre cele mai usoare materiale de construcții. BCA este un acronim care definește betonul celular autoclavizat,un material natural obținut prin prelucrarea materiilor prime inepuizabile. Compoziția sa este o combinație de nisip, ciment, apă și pastă de aluminiu (care acționează ca un generator de gaz), dar conține și var și ghips, dându-i o culoare albă. Poate fi folosit cu succes atât în construcția de pereți interiori cât și exteriori, deoarece oferă o izolare termică și fonică excelentă, oferind în același timp rezistență mecanică la alungire și compresie. Totodată, acest material dispune si de rezistență în timp, nefiind influențat de fenomenele naturii sau de schimbările de climă.
- Betonul armat
Este din nou o soluție foarte sigură, beneficiind de bare de oțel pe post de schelet. Betonul armat este betonul cu bare de armare încorporate. Acest lucru transformă betonul, un material mai puțin ductil, într-un material care se poate prelucra. Deși acum este obișnuit să se folosească bară de armare în aproape toate turnările de beton, acest lucru nu a fost practicat dintotdeauna. Betonul armat este folosit împreună cu oțelul structural pentru a construi clădiri rezistente la cutremure și vânt puternic. Fără bară de armare, betonul armat este predispus la fisuri și defecțiuni structurale în clădirile expuse la solicitările vântului puternic și vibrațiilor solului.
Pe lângă aspectul de rezistență sporită, aceste materiale au și avantajul de a nu arde și de a nu propaga sau răspândi incendiile care pot apărea în urma unui cutremur.
- Lemn
- Bambus
Lemnul și bambusul sunt, de asemenea, extrem de ductile și utilizate în mod obișnuit în structuri mai mici, joase, cum ar fi case, șoprone și clădiri civice mici.
Consultându -te – te cu specialiștii noștri vei afla că materialele pe care le utilizăm în cadrul serviciilor noastre: pentru caz la roșu sau la cheie, sunt printre cele menționate în articol, respectând cerințele de siguranță în cadrul seismului.
Siguranța ta și a familiei tale este importantă pentru noi, deoarece nu place rezultatul unui lucru făcut bine! Nu ezită să nu contactezi pentru întrebări și pentru a pune bazele unei colaborări de succes!