Cele mai importante materiale de construcție pentru o casă – Partea 1
Omul gospodar își cumpără vara sanie și iarna car. Un proverb pe care ar fi bine să îl iei în considerare dacă îți dorești ca în anul 2022 să începi lucrările pentru noua ta casă. Chiar dacă este frig afară și sărbătorile deja bat la ușă, este ideal să pornești documentarea încă de pe acum. Pentru o casă trainică în care și tu și familia să vă puteți bucura de cele mai frumoase momente aveți nevoie și de materiale calitative care să reziste vremii. Echipa noastră ți-a pregătit un ghid al materialelor de construcții pe care să îl ai în vedere în tot acest proces.
-
Betonul pentru fundație
Succesul unei case de a rezista în timp este influențat majoritar de rezistența fundației. Pentru construcția unei case se folosesc diferite clase de beton:
- C8/10- folosit doar în aplicarea betonului nearmat ca strat de egalizare la fundații sau ca strat suport pentru betonul armat.
- C12/15- folosit în structura betonului simplu sau armat pentru fundații și pardoseli. Mai poate fi folosit și pentru elementele verticale: tâlpişori, bulbi, în zidaria autoportantă, pentru centuri și plăci.
- C16/20- folosit în execuția fundațiilor de beton armat, a pardoselilor, la construcția grinzilor, centurilor și plăcilor, dar și a elementelor pe verticală. Acest tip de beton este cel mai utilizat la construcția unei case de tip parter sau parter și un etaj.
-
Cărămizi
Materialele de construcții evoluează constant, iar cărămida este una dintre ele. Am putea să vorbim despre o sumedie de tipuri de cărămizi, unele mai colorate decât altele și cu forme cât mai diverse. Dar mai important este să știți care sunt avantajele și dezavantajele acestui material:
Avantaje:
- Rezistă în timp. Casele din cărămidă se construiesc de mai bine de 5.000 de ani, iar o bună parte dintre ele mai pot fi văzute și în zilele noastre în perfectă stare.
- Este accesibilă.
- Este eficientă energetic. Vara, cărămida se menține rece astfel încât să poată răcori interiorul camerelor, iar iarna înmagazinează căldură și o eliberează în cameră.
- Este prietenoasă cu natura. Făcută din ingrediente 100% naturale, poate fi reciclată în diverse moduri fără a aduce daune naturii.
Dezavantaje:
- Timpul de execuție este mai lung decât la alte materiale.
- Deoarece pereții au rol structural, este aproape dificill o modificare a compartimentării camerelor.
-
Țiglele pentru acoperiș
Țigla Metalică |
Țigla Ceramică |
||
Avantaje | Dezavantaje | Avantaje | Dezavantaje |
Este ușoară
Întreținere minimă Rezistă până la 60 ani Ușor de montat Preț accesibil Vine pe diverse culori |
Nu izolează termic
Trebuie vopsită o dată la câțiva ani Schimbarea unei plăci este greu de făcut |
Izolează fonic și termic
Nu se decolorează Rezistentă chiar și la ploile acide Aspect modern Favorizează aerisirea |
Mai grea decât ceaa metalică
Costuri mai ridicate Apa de la precipitații se scurge mai greu |
-
Izolația
Polistirenul și vata minerală sunt materialele utilizate în general pentru izolația unei case. Pentru cei care își doresc să fie eco, se folosesc fibre de celuloză din hârtie de ziar.
Polistirenul este preferat de mulți oameni deoarece este ieftin, iar montarea acestuia se face foarte ușor. Una dintre cele mai mari probleme ale acestui material este siguranța la incendiu. Dacă focul nu este stins imediat, polistirenul odată aprins va întreține incendiul. De asemenea, nu este cel mai bun izolator fonic, iar cu trecerea timpului, din cauza temperaturilor, își poate modifica forma.
O rezistență mai mare la aprindere dar și o mai bună izolare fonică o are vata minerală de sticlă sau bazaltică. Aceste plăci se montează aproape la fel de ușor ca cele din polistiren. În plus, reducere pierderile de căldură și stopează apariția mucegaiului.