Lambriuri: totul despre placarea exterioară
Ce este placarea exterioară?
Aspectul estetic al unei clădiri poate fi schimbat radical dacă decizi să decorezi exterior. Placarea exterioară, este după cum îi spune și numele, o metodă populară și avantajoasă de a acoperi pereții unei locuințe sau clădiri. Poți adopta această soluție fie că deții o construcție nouă și nefinalizată fie că ți–ai propus să–ți renovezi casa pe care o deții ce ceva timp.
Care au fost tendințele în trecut?
Cele mai populare alegeri din ultima vreme, în materie de placări exterioare, au fost placarea cu lemn sau lambriurile. Acestea sunt atât de des folosite și apreciate deoarece oferă un aspect autentic, curat și confortabil.
Citește în continuare articolul pentru a afla avantajele acestei metode, cum să faci alegerea potrivită pentru locuința ta și cum anume se montează!
Care sunt tipurile de lambriuri pentru exterior pe care le poți găsi în magazine?
Iată cele mai cunoscute tipuri:
- Lambriuri de lemn;
- Lambriuri de PVC;
- Lambriurile din MDF.
Lambriuri din lemn
Lemnul poate proveni din brad, molid, pin, stejar, nuc, tec sau sequoia. Scândurile sunt durabile, nu se vor deforma și nu se vor decolora la lumina soarelui, așa că pot fi instalate în aer liber pentru a crea un decor elegant sau rustic, dar pot necesita lucrări de finisare înainte de instalare. Scândurile sunt cele mai preferate, pentru că iți oferă posibilitatea de a alege între diferite esențe, în design, iar rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare.
Lambriurile din PVC
Acestea sunt ideale dacă nu doriți să pierdeți mult timp cu lucrările de instalare, dar este și o opțiune mai puțîn costisitoare. Se instalează imediat după achiziționare, fără niciun efort suplimentar. Plăcile din PVC sunt rezistente la umezeală, acoperă la fel de bine pereții, pot fi instalate în interior sau în exterior, și vă oferă posibilitatea de a acoperi diferite rosturi cu ajutorul profilelor de montaj.
Lambriurile din MDF
MDF-ul (din engleză, Medium Density Fierboard) este un material similar plăcilor aglomerate, folosit în industria mobilei, obținut din rumeguș presat. Deoarece este mai dens decât plăcile de particule, materialul este mai ușor de manevrat și modificat. Poți rotunji marginile plăcii pentru un aspect mai elegant sau crea modele în relief pe suprafața materialului. Alte avantaje sunt rezistenta la umiditate, ceea ce face că lambriurile din MDF să fie o alternativa lafel de buna. Din punctul de vedere al caracterului durabil în timp, acestea au o rezistență mecanica scăzută, iar în cazul MDF-ului vopsit, stratul de vopsea se poate desprinde.
Cum alegi lambriurile de exterior pentru casa ta?
Alegerea lambriurilor poate fi distractivă, dar este de asemenea o adevărată provocare, fiind în realitate o decizie importantă și greu de luat. Iată câteva criterii pe care le poți avea în vedere, pentru a face alegerea potrivita pentru tine. Deși ai putea crede că aspectul estetic este singurul criteriu care contează, gândește-te și la celelalte detalii care iți pot influența alegerea pe termen lung, cum ar fi: Materialul; Rezistența la umiditate; Finisajul, precum: vopsea, lazură, baiț cu ceară, lac brut sau periat etc. Dimensiuni: lungime, lățime, grosime și mai ales profil. Estetică: standard de la A la D pentru lambriuri din lemn, unde A este lemnul fără noduri, iar D, lemnul degradat.
Care sunt avantajele lambriurilor?
- sunt ușor de instalat;
- se pot găsi în mai multe modele decorative;
- sunt rezistente la umiditate, în timp;
- sunt 100% reciclabile;
- pot fi curățate fără prea mult efort, ceea ce le face ușor de întreținut pe termen lung;
- sunt ușor de montat;
- asigură o bună izolare termică și acustică;
- sunt ușor de înlocuit;
- nu necesită vopsire.
Cum se montează lambriurile?
1. Peste suprafețe din gips-carton sau lemn, lambriurile se montează direct pe acestea, lambriu lângă lambriu, în cuie sau șuruburi filetante pentru gips-carton;
2. Peste pereții din zidărie, cum ar fi: cărămida, BCA, beton, glet sau tencuiala, lambriurile se montează cu dibluri F4 sau cuie de beton pe un rastel din bare orizontale egal distanțate – la 35cm.
3. Pentru montarea lambriurilor orizontale, rastelul este format din bare verticale. Se montează profilele, iar ulterior se începe placarea cu lambriuri, prin prinderea de rastel în cuie, șuruburi de gips-carton, sau capse.
Speram că aceste explicații ți-au fost de folos! Dacă totuși crezi că nu te descurci și ai nevoie de măna unui specialist, nu ezita să ne contactezi, pentru ca locuința ta să arate exact așa cum ți–ai imaginat!
Contactează-ne acum!
Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140.