fbpx

Interviu cu Marius Chifa: „Să fii executant în confecții metalice implică, în primul rând, să ai multă îndemânare”

Published by Camelia Maria Costea on

Interviu cu Marius Chifa: „Să fii executant în confecții metalice implică, în primul rând, să ai multă îndemânare”

Ne dorim să promovăm doar serviciile în care avem încredere. Vă prezentăm astăzi un interviu cu unul dintre colaboratorii noștri. El este omul din spatele proiectelor mari și mici ce înfățișează decorațiunile metalice de interior, porțile ornamentate, balustradele metalice sau chiar obiectele de uz pentru interior.

1. Pentru început, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumnevoastră.

Mă numesc Marius Chifa, am 37 de ani. Sunt căsătorit și am doua fetițe de 7 și 4 ani. Locuiesc în Blăjenii de sus, la 10 km de municipiul Bistrița. De profesie sunt inginer. Am absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, filiala Bistrița, pe secția de Inginerie și Management Industrial.

2. Ce presupune meseria de executant în confecții metalice?

Să fii executant în confecții metalice implică, în primul rând, să ai multă îndemănare. Pentru a practica această meserie e necesar să combini de fapt două meserii diferite, mai precis: lăcătuș, fiind cel care pregătește piesele și le asamblează, dar și sudor. De asemenea, trebuie să te adaptezi ușor și să fii flexibil, deoarece de multe ori pot apărea situații neprevăzute, cum ar fi la montajul porților, balustradelor sau copertinelor.

3. De ce ați ales această profesie și care a fost parcursul dumnevoastră?

Cred că am ales această profesie datorită înclinației de a construi lucruri, indiferent că proiectez ceva sau că prelucrez și asamblez direct cu mâinile. M-am îndreptat spre zona confecțiilor metalice probabil pentru că această ramură a industriei e mai dezvoltată la noi în zonă, dar cred că m-aș fi descurcat fel de bine și cu materialele pentru tâmplărie sau construcții. Ca și parcurs, în 18 ani de muncă am lucrat în cinci întreprinderi, toate având ca și activitate producția.

4. Ce unelte, materiale și tehnologii folosiți?

În primul rând activitatea mea începe la computer: calculez prețurile și realizez proiectarea. Apoi, în atelier schița abstractă începe să prindă forma palpabilă. Folosim polizor unghiular, aparat de sudură cu sârmă, mașină de debitat țeava, mașină de găurit, polizor drept. Pentru a ne asigura că nevoile și dorințele clientului sunt respectate pe deplin, ne folosim și de utilajele colaboratorilor, precum: mașină de debitat cu laser și cuptorul de vopsit. Lista uneltelor noastre nu se oprește aici, folosim și o serie de dispozitive, cum ar fi: masa de montaj, dispozitiv de sudat sau macara. Toate aceste unelte și dispozitive ar fi inutile dacă nu s-ar folosi tehnologiile potrivite, realizate cu mare atenție, precum: debitare (țeavă, table, profile)-asamblare-sudare (procedeu MIG)-ajustare-vopsire-montaj.

5. Unde găsiți inspirație pentru modelele aplicate în lucrări?

De multe ori găsim inspirație pe internet, fiind o sursă inepuizabilă de idei cât mai actuale. De obicei clientul vine cu un model găsit pe internet și cere să i-l reproduc. Dacă acesta nu are un model anume, căutăm împreună sau caut eu pe baza unei teme sau a unor sugestii și îi propun.

 

6. Descrieți lucrarea de care sunteți cel mai mândru.

Pentru mine, cea mai satisfăcătoare lucrare a fost cea din următoarele poze. Lucrarea conține: două porți, portiță acționată electric cu deschidere manuală numai din interior și 19 panouri de gard. Aceasta a fost și prima lucrare pe cont propriu, dar și cea mai mare de până acum și printre cele mai frumoase, zic eu! Pe parcursul proiectului am întâmpinat dificultăți, însă știam că nu voi lăsa lucrarea nefinalizată. Era începutul pandemiei, a trebuit să stau în izolare deoarece avusesem contact cu virusul, iar cei doi colaboratori au fost nevoiți să lucreze singuri, fără supravegherea mea. Când am ieșit eu din perioada de izolare, unul din colaboratori a fost nevoit să se izoleze. Acum când ne amintim, ne pare amuzant, însă atunci fusese o adevărată provocare! Până la urmă am scos-o la capăt!

  

7. Care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat pe parcursul lucrărilor? Și cum ați manageriat situația?

După cum am spus, e necesar să te adaptezi ușor la situațiile neprevăzute, pentru a putea realiza această meserie cu succes. S-a întâmplat să luăm măsurătorile, să alegem modelul, să calculăm prețul, să luăm avansul și să demarăm lucrarea prin achiziționarea materialelor, iar clientul să realizeze modificări în spațiul aflat la dispoziție, care implicit aveau să modifice și proiectul nostru. Pentru o bună colaborare e necesar să existe o relație deschisă și o comunicare eficientă din ambele parti. Cu toate aceste schimbări neprevăzute, am reușit să finalizăm lucrarea cu succes!

8. Privind raportul calitate-preț, care sunt avantajele construcțiilor metalice în comparație cu cele din beton sau zidărie?

Cred că cele trei tipuri de construcții sunt mai degrabă complementare. De exemplu acum lucrăm la o scară interioară: structura de rezistență din oțel o realizăm noi, apoi scara va fi îmbrăcată în lemn și balustrada va fi realizata tot de lemn. Într-adevăr, scara putea fi făcută din beton sau integral din oțel sau din lemn. Deci, ca să răspund la întrebare, în comparație cu lemnul, oțelul este mult mai rezistent, mecanic dar și ca durabilitate. De asemenea, cred că este mult mai versatil din unele puncte de vedere, adică se pot obține forme mult mai complexe. Practic, prin sudură, din două piese se poate obține una. Față de beton, cred că avantajul principal îl constituie mobilitatea. De exemplu o hală cu o structură de rezistență metalică se poate dezasambla și muta, pe când o construcție din beton sau zidărie nu prea poate fi mutată cu ușurință, în siguranță. Ca și valoare, putem așeza într-o ordine materialele, în care lemnul este mai ieftin, apoi oțelul mai scump și ulterior betonul sau zidăria, fiind cele mai scumpe. Dar cred că diferența o face calitatea executantului și a execuției. De exemplu un gard metalic simplu, fără pretenții poate fi mai ieftin decât unul din lemn, sau același gard, dacă este de calitate, poate fi mai scump decât o împrejmuire din beton sau zidărie.

9. Cum recomandați să fie întreținute confecțiile metalice?

Confecțiile metalice nu prea au nevoie de întreținere, mai ales dacă stratul de protecție, precum vopseaua, este de calitate. Totuși în timp, și mai ales daca structura este în exterior, în aer liber, vopseaua se va deteriora, metalul se va expune umidității și va oxida. Dacă este local se poate interveni la fața locului prin curățare și vopsire cu o pensula sau spray, dacă rugina este extinsă ar trebui dezasamblată structura, îndepărtată vopseaua și revopsită. Dacă la structula metalica sunt piese în mișcare, ca de exemplu o poartă, acestea se întrețin prin lubrifiere, de obicei cu vaselină. 

10. Ce vă recomandă în meseria dumnevoastră?

Cred că cel mai mult mă recomandă experiență mea. În cei 18 ani de muncă în domeniul metalic am trecut prin aproape toate departamentele unei companii. Am experiență în departamentele care țin de producție, deoarece am lucrat în departamentul de pregătire a producției unde am realizat tehnologii de fabricație, normări de timp, proiectare, am realizat calcule de preț și am lucrat în debitare. În perioada în care am lucrat în producție, am fost șeful echipei de lăcătuși și de sudori și am coordonat ambele echipe. De asemenea, am fost sudor șef, inspector sudor și am lucrat în departamentul de calitate.
De asemenea mă recomandă toate lucrările pe care le-am executat până acum. Acestea constituie un portofoliu personal vast și consistent care să confirme calitatea serviciilor pe care le ofer. Îmi place să colaborez cu oameni de calitate, pentru a putea oferi servicii pe măsură!

Sperăm că acest interviu să vă lămurească în legătură cu domeniul confecțiilor metalice și să vă inspire în legătură cu amenajarea sau decorarea casei de vis! Tu și familia ta meritați să vă bucurați de o locuință sigură, confortabilă și personalizată după nevoile și dorințele voastre! Nu mai amâna construcția casei tale, reamenajarea apartamentului sau construcția gardului cu porți mari și primitoare! Contacteaza-ne acum și fii cu un pas mai aproape de visul pentru care lucrezi de ceva timp!

Contactează-ne acum!

Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140

Pentru mai multe articole asemănătoare, click aici!
Categories: Amenajări