fbpx

De la peșteră, la casa modernă: O scurtă evoluție în domeniul construcțiilor

Published by Madalina Ghinea on

De la peșteră, la casa modernă: O scurtă evoluție în domeniul construcțiilor

Oamenii au avut întotdeauna nevoie de un lăcaș. Fiecare civilizație și-a adaptat locuințele în funcție de cultura și nevoile proprii. Plecând de la peșterile decorate cu mesaje încă nedescifrate, poposind la casele din lemn vechi maramureșene și culminând cu zgârie-nori dintre cei mai moderni, precum Burj Khalifa, reședințele omenești sunt într-o continuă schimbare. 

Dar oare când au început oamenii să își construiască cămine?

Prima structură asemănătoare unei case prezente își are sălașul în Tanzania și are o vechime de aproximativ 1,8 milioane de ani. Aspectul este cât se poate de minimalist: a fost construită din piatră așezată în formă circulară, cu un diametru de aproximativ 4 metri.

Să dăm puțină atenție materialului: piatră. Oare omul de acum 2 milioane de ani știa ceva ce noi nu știm, sau era doar prea puțin presat de condițiile vieții pentru a investi timp în căutarea unui alt material? 

De ce a preferat un cămin rece, când confortul era la câteva șlefuiri distanță? Oare fiindcă a bănuit că lemnul, metalul și pereții mov nu vor rezista mai mult de câteva decenii?

Ce posibilități are o persoană obișnuită când vine vorba de a-și clădi un cămin?

Metalul

În prezent, cel mai rezistent material pe care îl putem folosi este metalul. Avantajul evident e duritatea sa, dezavantajul este izolarea slabă, cauzată de calitatea sa de conductor de energie.

Lemnul

Considerat cea mai sigură opțiune de construcții, lemnul are calități unice:  este utilizat pentru ridicarea de structuri stabile, călduroase. Singurul său defect este durabilitatea redusă; nu este un material de încredere pe termen lung.

Cărămida

Ultimul material amintit este cărămida. Potrivită într-un climat rece, aceasta reține căldura naturală și este evident rezistentă, atât de rezistentă încât a fost abordată de coloniile englezești și de grecii antici. Istoria sugerează că ar fi un material abordabil, drept dovadă utilizarea ei la o scară atât de largă.

 

Analizând acestea ne este destul de ușor să luăm o decizie, dar cu siguranță strămoșii noștri aveau opțiuni și resurse mai reduse: și informația circula mai greu, și materialele. 

Gândind retrospectiv, am putea să construim un zgârie-nori în Antarctica în locul actualelor igloo-uri. S-ar găsi materialele, oamenii și banii necesari, dar analizând viața mai simplă din acele cămăruțe de gheață am putea să învățăm noi de la predecesori cum să transformăm o casă într-un cămin, decât invers.

De aceea, adaptat la vremurile și materialele prezente pe piață, noi construim locuințe moderne, structurate exact pe placul tău.

Contactează-ne la numărul 0753.488.140, sau printr-un mesaj pe Facebook.