Cum scapi de mucegaiul din casă?
Mucegaiul este o situație cu care se confruntă mulți oameni, fiind cu siguranță o problemă care nu suportă amânare. Apariția petelor negre sau verzui pe pereți nu este este doar inestetică, ci și dăunătoare sănătății și afectează negativ mediul întregii case. Indiferent care este cauza apariției acestuia, mucegaiul se poate extinde nu doar pe pereți ci și pe haine, jucării sau cărți iar acesta trebuie eliminat cât mai rapid. Aflați tot ce trebuie să știți despre mucegai, cum să preveniți formarea lui și să scăpați de această problemă o dată pentru totdeauna, doar citind articolul de mai jos.
Ce este mucegaiul și de ce apare în casă?
Mucegaiul este o ciupercă de dimensiuni microscopice care se înmulțește prin intermediul aerului prin spori și poate apărea atât în interior cât și în exterior în zonele cu umiditate ridicată. Umiditatea ridicată va favoriza atât apariția mucegaiului, cât și dezvoltarea lui. Sporii de mucegai pătrund în casă pe calea aerului, dar și prin sistemele de încălzire și ventilație. Dacă nu îi putem vedea cu ochiul liber asta nu înseamnă că ei nu există. De fapt, sporii pot intra în casele noastre foarte ușor, fără că noi, măcar să știm. Fie că vin prin aer, atunci când deschidem fereastra, fie îi aducem de afară o dată cu hainele pe care le purtăm, pantofi sau pot veni chiar o dată cu animalele noastre de companie. Suprafețele care pot fi afectate cel mai mult de mucegai sunt bucătăria, baia și balconul, însă pot apărea și în alte camere. Odată instalat, mucegaiul este unul dintre cei mai nesuferiți musafiri care poate pune în pericol viața ta și a familiei tale și de care vei scăpa cu greu, dacă nu alegi cele mai bune soluții.
Care sunt cele mai întâlnite tipuri de mucegai?
Numărul exact de tipuri de mucegai este necunoscut, dar experții în domeniu estimează că există aproximativ 300.000 sau mai multe tipuri. Cu toate că mucegaiul cel mai răspândit și de temut este cel negru sau verde, acesta se găsește sub o varietate de forme și culori și pot fi inclusiv albe sau galbene iar aspectul lor poate fi catifelat, aspru sau imprecis.
Printre cele mai des întâlnite mucegaiuri de intrerior amintim:
- Alternaria: dușuri, sub chiuvete sau în zona scurgerilor;
- Aspergillus: sub formă de pulbere – pe alimente sau materiale de construcțîi;
- Cladosporium: țesături sau lemn;
- Penicillium: zonele deterioate ale casei.
Care sunt factorii care favorizează apariția și dezvoltarea mucegaiului?
- Un mediu cald și umed – umiditatea și căldura din interior favorizează apariția mucegaiului în special în sezonul rece, din cauza diferențelor mari de temperatură.
- Formarea condensului – izolarea incorecta a pereților vă bloca transferul umidității din interior către exterior și astfel se va forma condensul, mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului.
- Infiltrațiile de apă – daca hidroizolația este efectuată cu materiale de slabă calitate, pot apărea infiltrații de apă în pereții interiori ai casei. Este recomandat ca aceste lucrări să fie efectuate de un profesionist, pentru a evita apariția mucegaiului în timp.
Cum îți afectează mucegaiul sănătatea?
Mucegaiul are numeroase efecte dăunătoare asupra sănătății, însă cei mai afectați sunt copiii, vârstnicii, persoanele cu sistem imunitar slăbit, care suferă de alergii sau de alte afecțiuni respiratorii. Efectele dăunătoare ale mucegaiului pot include:
- alergii;
- îngreunarea respirației;
- oboseală și dureri de cap;
- astm bronșic;
- sinuzită fungica;
- infecții pulmonare.
Care pot fi metodele de a preveni sau elimina apariția mucegaiului în casa ta?
1. Bicarbonatul de sodiu
O soluție destul de simplă pentru a scăpa de mucegai este chiar bicarbonatul de sodiu. Folosind acest produs te asiguri că utilizezi o metodă deloc toxică sau periculoasă pentru sănătatea membrilor familiei tale sau a animalelor de companie. Cu siguranță ai acest ingredient în casa ta, iar dacă nu, îl poți procura foarte ușor. Tot ce trebuie să faci este să presări direct praful de bicarbonat de sodiu pe suprafață respectivă. Dacă infestația de mucegai s-a format pe o porțiune mai mare, atunci creează o soluție dintr-o cantitate egală de apă cu bicarbonat, amestecă bine totul și pulverizează direct peste mucegai. Apoi cu un burete îmbibat în aceași soluție, șterge mucegaiul rămas și la final clătește suprafața cu apă curată. Metoda cu bicarbonat este eficientă dacă este repetată de două ori, ca să fi sigur că sporii de mucegai au fost complet eliminați.
2. Oțetul alb
Este o soluție naturală și ieftină pe care o poți aplica pe orice tip de suprafață. Soluția împotriva mucegaiului o poți face combinând o jumătate de cantitate de apă și o jumătate de cantitate de oțet.
Pentru o eficiență mai mare poți combina cu această soluție doua linguri de bicarbonat de sodiu și sucul unei lămâi stoarse, asta vă oferi aciditate în plus amestecului.
3. Apă oxigenată
O soluție naturală pentru împotriva mucegaiului pe care o ai în casa ta, este chiar apa oxigentă. Aceasta are proprietăți anibacteriene și antifungice și ucide mucegaiul. O poți utiliza chiar și pentru covoare sau mobilier textil.
4. Clor sau înălbitor
Deși această soluție nu este recomandată pentru orice tip de mucegai pentru că acesta distruge doar la suprafață mucegaiul, o poți utiliza pentru suprafețele mai puțin afectate sau pentru mucegaiul care nu este complet negru. Inițial, suprafața în cauză trebuie să o cureți cu clor sau orice alt tip de înălbitor. Toarnă înălbitorul, într-un recipient cu pulverizator și pulverizează o cantitate considerabilă pe suprafața în cauză. Apoi ia o lavetă din microfibră, pe care pulverizează aceeași cantitate de înălbitor și insistă câteva minute bune pe suprafața cu mucegai. Lasă puțîn înălbitorul să acționeze, iar după ce mucegaiul dispare complet, suprafața afectată clătește foarte bine cu apă. Lasă geamul larg deschis pentru o aerisire corectă și pentru a favoriza uscarea mai rapidă.
5. Arbore de ceai, ulei de sâmburi de citrice, uleiul de cuișoare
Pentru a elimina mirosurile neplăcute poți apela la soluții naturiste precum: arbore de ceai cu apă, ulei de sâmburi de citrice, uleiul de cuișoare. După ce scăpi de sursa mirosurilor neplăcute, respectiv mucegaiul, este recomandat să aerisești cât mai frecvent dormitorul, în special dimineața pentru a elimina umiditatea care apare în timpul nopțîi.
Cum poți preveni apariția mucegaiului în casa ta?
- Nu usca hainele în dormitor și niciodată nu le pune pe calorifer în timpul iernii.
- Dacă ai o mică gaură în acoperiș, îți picură chiuveta sau ai alte probleme care favorizează creșterea nedorită a nivelului umidității în locuință, nu ezita să remediezi aceste probleme cât mai repede cu putință.
- Acționează rapid atunci când apare o scurgere prin baie și nu lăsă că apa să se infiltreze în pereți.
- Folosește-te de un aparat care măsoară umiditatea din casă și ține-o mereu sub control.
- Aerisitul frecvent este o altă metodă eficientă de prevenție a mucegaiului.
- Usucă bine hainele înainte de a le pune în dulap.
- Nu folosi covoare în spațiile predispuse la mucegai.
- Mută frecvent mobila.
- Poți preveni mucegaiului încă din faza de construcție.
- Aspiră și șterge praful regulat.
- Folosește dezumidificator și purificator de aer.
- Folosește hota când gătești.
Pentru lucrări de construcție, renovarea sau finisarea unei locuințe, nu ezita să ne contactezi. Lasă responsabilitatea construirii casei tale de vis în mâinile noastre, pentru ca tu și familia ta să vă puteți bucura de un cămin liniștit, călduros, care să se plieze pe nevoile voastre – într-un cuvânt: perfect!
Contactează-ne acum!
Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140.