Cum reacționăm emoțional la culorile din jurul nostru?
În articolul de astăzi, vrem să vă ajut să descoperiți ce culori se potrivesc și modul în care reacționează la ele din punct de vedere emoțional aprofundând psihologia culorilor, pentru a putea face alegeri inspirate care să-ți pună în valoare locuința.
Albul și culorile neutre , derivate sunt asociate cu puritatea și inocența și pot fi calde sau reci în funcție de nuanțele sau de obiectele de decor alăturate.
Pastelurile pot adăuga personalitate și originalitate unei locuințe contemporane. De cele mai multe ori acestea creează un aspect subtil, dar proaspăt – ideal în dormitoare pentru copii sau sufragerii. Ele pun în evidență lumina și fac o cameră să pară mai aerisită și mai spațioasă. Culorile neutre pot face instantaneu o cameră mică să pară confortabilă și primitoare, pe lângă faptul că oferă căldură și adaptabilitate unui spațiu. Într-o bucătărie predominant albă, cea mai eficientă abordare pentru un gen de impact este să contrasteze negru sau gri profund cu alb, dar trucul este să modifice proporțiile.
Verdele este cea mai comună culoare în natură și în cea mai mare unitate de echilibru.
Combinând calitatea liniștitoare a albastrului și veselia galbenului, verdele se potrivește fiecărei încăperi a casei. Este cunoscut faptul că sunt un efect revigorant și revitalizant ce nu ajută să ne recunoaștem cu exteriorul sau cu natura. Nuanțele de verde produc sentimente de siguranță, liniște și relaxare, ce susțin productivitatea persoanelor, echilibrarea stării emoționale și calmarea minții.Din punct de vedere estetic, verdele este o culoare interioară sofisticată, ce poate fi într-o varietate de nuanțe, fiind suficient de deschisă pentru a fi aplicat în diferite moduri prin casă, cum ar fi o pătă de culoare pe dulapurile de bucătărie, deoarece încurajează relaxarea și uniunea sau pe un fundal pastelat al dormitorului, ce ajută la ameliorarea stresului, mai ales atunci când este asociat cu plantele de interior.
Galbenul a dovedit că nu poate face să nu simțim entuziasmați și veseli.
Aceast ă culoare poate fi alegerea eficientă de a încălzi estetic locuința, prin culori strălucitoare sau tonuri de unt și de citron, care seamănă cu petalele de floarea-soarelui și care luminează indiferent de locul în care sunt aplicate. Pentru un dormitor luminos, vesel și cald, puteți alege o nuanță de galben ce va sugera sau explozie inspirată de soare atunci când este folosită pentru evidență și poate fi combinat cu alb-negru pentru un aspect modern. În timp ce galbenul canar ar putea fi puțin prea exagerat pentru cei mai mulți dintre noi, un ton mai stins de galben este o modalitate de utilizare a unei note de galben în casa ta.
O culoare la fel de puternică precum galbenul este portocaliul ,
deoarece este stimulent emoțional, energizant și vibrant. De asemenea, acesta poate fi achizi ți onat într-o varietate de nuanțe, atât mai puternice cât și mai palide. Portocaliul poate să nu fie cea mai potrivită culoare pentru dormitorul tău în care vrei să te relaxezi, dar ai putea folosi sau nuanță mai intensă de portocaliu într-o cameră de artă în care vrei să promovezi creativitatea într-o sală de exerciții, în care vrei să eliberezi energie. Pentru dormitor sau baie ai putea utiliza nuanțe de piersică sau corai, pentru a crea un mediu ambiental plăcut dar nu obositor.
Culorile calde , ale vopselei de interior sunt foarte populare deoarece pot face instantaneu sau cameră mică să fie confortabilă și primitoare, pe lângă faptul că oferă căldură și adaptabilitate unui spațiu.
Pentru o culoare puternică, care manifestă sentimente de dragoste, căldură, confort și pasiune, folosește culoarea roșie însă asigură-te că alegi nuanța potrivită și locul destinat. Rosul sporește pofta de mâncare, motiv pentru care poate fi văzut în multe restaurante, așa că noi recomandăm să folosiți bucătarii. Se spune că nuanțele de roșu vibrant și saturat crește ritmul cardiac și poate fi destul de inconfortabil , cu toate acestea, o versiune pastelată sau stinsă este modernă și confortabilă. Roșul ridică nivelul de energie, astfel poate fi o alegere bună în living sau sufragerie în care să stimuleze conversația, sau în holul de la intrare pentru a face o primă impresie puternică.
Rozul este culoarea supremă a feminității.
Acesta poate varia de la roz pastelat la fuchsia fierbinte, și este asociat cu pasiunea și dragostea. Adesea asociem vopseaua roz cu dormitoarele fetelor sau creșele, însă puteți găsi nuanțe sofisticate care nu sunt prea dulci. Rozul prăfuit, corai sau bej arată grozav în orice încăpere a casei, mai ales în dormitoare pentru a crea intimitate. Rozul fierbinte și verdele pădure sunt o combinație ciudată și îndrăzneață de culori care este inconfundabilă în tendințele de culoare pentru decorarea unor case moderne și de actualitate. Verdele și rozul sunt culori complementare, deoarece sunt opuse altuia pe roata de culori convenționale și se completează unul pe celălalt, mai degrabă decât să se opună, așa cum fac verdele și roșul.
Dacă vrei să crezi un interior bogat și modern, optează pentru mov .
Este cunoscută drept culoarea regalității și este, de asemenea, asociată cu spiritualitatea. A plica nuanțe mai capricioase, mai închise, violet-negru pentru sufragerie și culori mai romantice mov-roz pentru dormitoarele copiilor. Tonurile de liliac sunt de actualitate și pot fi aplicate într-o sumedenie de combinații cu galben palid, alb sau auriu.
În fiecare an, albastrul reapare în tendințele de, dar într-o formă diferită.
Este o culoare atât de reconfortantă, familiară înc â t nu este de mirare că gravităm spre ea an de an. Albastrul este culoarea cea mai liniștitoare din spectrul de culori și inspiră sentimente de: securitate, ordine și liniște. Albastrul este folosit în zonele în care doriți să obțineți un efect calm și liniștitor . Subtonurile de albastru închise ale acestor culori îi conferă o bogăție și profunzime plăcută, creând impresia unui negru înșelător, dar delicios. Atunci când este combinat cu nuanțe mai deschise sau de alb pur, jocul de lumină și spațiul din cameră vor fi radical modificat. AEste o culoare versatilă deoarece poate fi utilizatca pigment predominant al camerei, fiind suficient de îndrăzneaț ă dar și secundar ă , fiind suficient de subtil ă, pentru a lăsa alte nuanțe să iasă în evidență.
Pentru a obține sentimentul de a fi „cu picioarele pe pământ”, îmbrățișează culoarea maro .
Nuanțele de maro indică: fiabilitate, stabilitate și responsabilitate și creează o senzație de confort. Dacă nuanțele de maro vă sună prea banal puteți alege tonuri pământii mai deosebite. Nuanțele precum teracotă, gri, fildeș, kaki, ocrele vibrante și chiar bejul asigură transformarea locuințelor noastre în spații confortabile și primitoare. Culorile de vopsea de interior pământii reușesc să aducă exteriorul înăuntru fiind o metodă bună de integrare a diferitelor plante decorative.
Negrul este o culoare puternică, iar combinat cu alte culori, poate crea un aspect estetic stilat și nonconformist.
Sofisticat și elegant, negrul poate fi utilizat pentru a accentua și a atrage atenția asupra anumitor zone ale locuinței sau ale camerei. Unii designeri de interior și experți în culori cred că fiecare cameră are nevoie de o notă de negru pentru a împărți schema de culori și a oferi profunzime. Cu toate acestea este de recunoscut faptul că este o alegere îndrăzneață, deoarece pot face pe anumiți oameni să se simtă puțin triști. Folosirea de culori mai închise poate face o cameră să pară mai mică, așa că asigurați-vă că acest lucru este luat în considerare. Alternativ, utilizați aceste culori mai închise în tendințe pe uși, ferestre sau pe un perete atipic. O baie sau un hol sunt, de asemenea, spații ideale pentru implementarea unei culori întunecate. Acestea sunt spații în care nu petreci mult timp.
Cu siguranță alegerea culorilor dintr-o locuință nu este un proces ușor, însă suntem siguri că puteți folosi acest articol în vederea realizării acestui aspect, atât de important pentru tine și pentru locuința ta. Nu ezita să contactezi un specialist pentru a decide culorile predominante din casa ta. De asemenea, nu poți contacta noi pentru diferite informații dar și pentru a începe construcția casei tale de vis, cărămidă cu cărămidă.