fbpx

 Cum monitorizăm și economisim cheltuielile dintr-o locuință?

Published by Madalina Ghinea on

Cât de bine vă cunoașteți situația financiară? Majoritatea oamenilor au doar o idee aproximativă despre propriile cheltuieli. În sfârșit, poți începe să construiești casa de vis! Dar cum? Monitorizarea bugetului lunar te va ajuta să faci un plan realist pentru familia ta, astfel încât să puteți începe să lucrați pentru acele vise mari. Nu trebuie să renunți la visele tale doar pentru că ți se pare că ele sunt greu de îndeplinit. Nu!  Acum este momentul să începi să faci progrese în acest sens. Nu „într-o zi”…

Nu te-ai săturat să stai treaz noaptea și să te stresezi în legătură cu plățile pentru toate lucrurile de care au nevoie copiii tăi? Te-ai certat cu partenerul tău pentru că toți banii câștigați din greu dispar până la finalul lunii cine știe unde? Muncești atât de mult pentru familia ta și meriți să fii liniștit.

Monitorizarea bugetului îți oferă o imagine de ansamblu a tuturor veniturilor și cheltuielilor lunare. În acest fel, poți vedea care sunt costurile tale lunare și cât de mult poți pune deoparte. Poți creiona o imagine financiară de asamblu fie pe hârtie, cu ajutorul PC-ului sau printr-o aplicație specifică. Varianta digitală a acestei analize, de cele mai multe ori sub forma unei foi de calcul în Excel îți oferă mai multă flexibilitate și beneficiezi de calcule automate.

Poți ține cont de câțiva pași care te vor ajuta să secționezi veniturile lunare, astfel încât să ai o privire de ansamblu asupra tuturor aspectelor consumatoare de bani. 

1. Calculează-ți sursa de venit lunară.

Este important să începi să analizezi de la începutul lunii, cu ce bani trebuie să te descurci până la finalul acesteia. Acestea sunt constituite, de obicei din salariile membrilor familiei, însă în această categorie mai intră și beneficiile sociale, alocațiile pentru copii sau veniturile obținute din dobânzi. Important este să iei în considerare doar venitul recurent. Veniturile unice, cum ar fi bonusurile de sărbători sau de Crăciun, cadourile în numerar sau similare, ar trebui introduse o dată în luna în care apar.

2. Determină cheltuielile lunare fixe, necesare, cum ar fi alimentele și facturile (inclusive abonamentele).

Costurile care sunt suportate doar anual sau semestrial se reduc la o contribuție lunară. Încearcă să găsești cele mai avantajoase oferte pentru tine. Multe companii încearcă să-și promoveze produsele, dorindu-și să achiziționezi cât mai multe sau la prețuri cât mai ridicate. Poți să te hotărăști pe un pachet cât mai avantajos pentru tine, care să iți ofere strictul necesar.

3. După ce ai eliminat cheltuilelile necesare, suma de bani rămasă o poți investi în obiecivele sau dorințele tale.

Nu trebuie să uiți că visurile și dorințele tale trebuie să-și facă loc în viața ta. Scopul tău pe termen lung nu este să supraviețuiești, ci să construiești viața pe care ți-o dorești, poate mai încet, dar sigur. Lucrurile mărunte care contează pentru tine, nu trebuie uitate.

4. Stabilește din timp o sumă de bani pe care trebuie să o economisești,

pentru cheltuilelile care nu apar în fiecare lună: cadouri de Crăciun sau zile aniversare, taxe, excursii.

5. Trebuie să iei în calcul și situațiile în care datorezi bani cuiva.

În acest caz, din economii îi poți restitui banii. 

Pentru o monitorizare mai amănunțită, poți împarți cheltuilelile necesare și dorințele, pe categorii. Cheluilelile necesare se pot împarți în facturile pentru utilități separate: gaze naturale, apa, întreținere, energie dar și abonamente pentru servicii de telefonie, internet, filme, muzică etc. Pentru a-ți face o părere despre cât de mult plătești în plus față de costurile fixe, ar trebui să documentezi sumele pe o perioadă mai lungă de timp. Poți crea diferite categorii, de exemplu, pentru alimente, cosmetice, haine, animale de companie sau petrecerea timpului liber. Cu ajutorul chitanțelor și extraselor bancare, poți atribui fiecare cheltuială exact categoriei potrivite.

În mod ideal, ar trebui să faci un bilanț la sfârșitul anului, pentru a putea avea o evidență clară atât a cheltuielilor în funcție de lună sau anotimp dar și pentru a remarca evoluția de creștere sau scădere a unor costuri pentru utilități, spre exemplu. 

Ai un obiectiv mai mare pentru care economisești, precum construcția unei case?

Gândește-te la câți bani ai nevoie și când ai nevoie. Apoi împarte suma la numărul de luni care au rămas până atunci pentru a afla cât de mult trebuie să pui deoparte în fiecare lună. Dacă introduci această sumă direct ca rezervă fixă în prezentarea generală, vei vedea imediat cât de mult poți utiliza în continuare în categoriile rămase și unde ar trebui să reduci puțin pentru a-ți atinge obiectivul de economisire. Cât de mulți bani depui pentru casa ta depinde cu adevărat dacă scopul tău  este să plătești mai devreme sau nu și cât de mult iți permiți cu adevărat. Noi ne-am gândit deja la aceste aspecte, așa că tot ce trebuie să faci este să structurezi proiectul pentru casa ta, iar noi ne ocupăm de construcția ei. Alege un model de casă care să ți se potrivească ție și familiei tale. O monitorizare a bugetului este modul corect de a-ți urmări finanțele, de a recunoaște factorii de cost și de a identifica potențialul de economisire. Desigur, poți cere întotdeauna ajutorul unui expert să te ajute.

Am pegatit o listă care te-ar putea ajuta să economisești sume semnificative de bani:

  • Vinde obiectele de care nu mai ai nevoie, precum: piese de mobilier, haine, decorațiuni pentru casă, bijuterii pe care nu le mai porți.
  • Nu mai achiziționa obiecte sau serivicii de care nu ai nevoie. Poate că acea pereche nouă de pantofi este cu adevărat drăguță, sau ți-ar plăcea să ai o geantă nouă pentru noile tale ținute. Sunt aceste obiecte necesare sau poți renunța la ele chiar acum, pentru a fi cu un pas mai aproape de visurile tale?
  • Renunță la abonamentele pe care nu le mai folosești. Renunțați la cablul la TV, mesele în oraș etc. Găsiți activități gratuite sau ieftine pe care le puteți face, în schimb! împărțiți abonamentul la Netflix cu câțiva prieteni sau membri ai familiei. 
  • Dacă puteți înlocui un obiect sau un serviciu cu ceva gratuit, la reducere sau ieftin, alegeți această variantă. 
  • încearcă să înveșteți timp într-un hobby care ți-ar putea aduce o sursă de venit;
  • poți începe să gătești mai mult decât să comanzi;
  • participă la diferite concursuri organizate de marile lanțuri de magazine, în care poți căștiga vouchere sau premii în bani. Multe supermarket-uri promovează reciclarea, astfel organizează concursuri: Campania “PETcolectezi și câștigi” este susținută de către organizația non-profit Viitor Plus cu sprijinul partenerilor Auchan România SA, COCA-COLA HBC România și GreenPoint Management SA. urmărește creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța colectării separate în rândul consumatorilor. Consumatorii pot depune ambalaje de plastic de tip PET în spațiile de colectare special amenajate în hipermarketurile și supermarketurile din toată țara și pot câștiga lunar premii în cadrul campaniei.
  • folosește becuri economice;
  • poți opta pentru achiziționarea unor panouri solare, care vor reduce cheltuielile semnificaiv.

Ai grijă de cheltuielile tale, atât înainte să construiești o locuință, cât și după. Acum visele tale pot deveni realitate! Daca iți dorești să începi însă nu știi cum și de unde, poți începe să lecturezi articolele noastre, care te pot îndruma sau poți cere sfatul unui specialist.  Pentru fiecare întrebare exista un răspuns, trebuie doar să formulezi întrebarea! De cheltuieli și costuri te ocupi tu iar construcția casei tale rămâne în mâinile noastre. Nu ezita să ne contactezi pentru întrebări, sugestii sau chiar pentru cerea de construcție a casei tale de vis, pentru că noi construim visuri cărămidă cu cărămidă.