fbpx

Cauzele scumpirii materialelor de construcții pe șantierele românești

Published by Madalina Ghinea on

Sigur ai observat că plinul la mașină, achiziționarea de produse alimentare și plata facturilor au devenit din ce în ce mai costisitoare în ultima perioadă. Deși unele articole sunt mai ieftine decât acum un an, totuși plătim mai mult pentru ceea ce cumpărăm. Acest fenomen se numește „inflație”.

După mai mulți ani în care s-a situat la niveluri foarte scăzute, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Această evoluție are la bază trei motive principale: redeschiderea rapidă a economiei noastre, prețurile mai ridicate ale produselor energetice, care alimentează creșterea inflației și manifestarea unui fenomen pe care statisticienii îl numesc „efect de bază”, ce constă în diferențele semnificative care rezultă din compararea prețurilor scăzute din anii anteriori cu prețurile mai ridicate din prezent.

Cum a năvălit scumpirea materialelor de construcții pe șantierele românești?

Firmele de construcții se confruntă cu o problemă care încă nu are soluție: prețurile la materialele de construcții au crescut considerabil în ultima perioadă.  Pe baza serviciului online de monitorizare a prețului PriceFlux, s-a constat faptul că magazinele online de bricolaj din România au mărit, în ultimul an, prețurile la principalele categorii de produse cu până la 300%. Potrivit datelor relevate printr-un studiu recent al companiei internaționale de consultanță, Horváth, cea mai mare creștere se așteaptă să fie de 33%, la lemn.

Unde se situează prețurile?

Producătorii și distribuitorii de materiale de construcții, spun că au crescut prețurile la:

 • Lemn, care ar fi înregistrat o creștere medie a prețului, de aproape 16% în iulie 2021 față de aceeași perioadă a anului 2020, fiind cea mai mare scumpire a unui produs utilizat în construcții. Lemnul prelucrat a crescut și cu 150%. Dacă un metru cub de cherestea îl cumpărai anul trecut cu undeva la 700 lei, acum a ajuns undeva la 1.500 -1.600 lei.
 • Polistirenul a avut creșteri ale prețurilor de până la 100% la începutul anului 2021, iar în timp au scăzut până la 40 – 60% față de anul 2020.
 • Alte creșteri au putut fi observate la plăcile OSB sau blaturi din lemn de la anumiți producători, de până la 300%.
 • Grupa de metal, fier beton – 60% și profilele din aluminiu pentru tâmplăria din aluminiu care, de asemenea, au o creștere de 30 – 40%
 • O creștere mai mică putem observa la grupa de zidărie – 30% au cimentul, betoanele, pavelele.
 • Materialele pentru pereții din gips carton, care înregistrează o creștere de 5 – 10%.
 • Profilele metalice (structura pentru rigips) – 60%
 • Tablă – 70%
 • Adezivi – 10 – 15%

Prețul unei construcții varia între 800 și 1.500 euro metrul pătrat, însă a crescut brusc, de la 1.400 până la 2.00 euro metrul pătrat.

Care sunt cauzele exploziei prețurilor?
 • restricțiile impuse de pandemia COVID-19, pe fondul căreia companiile străine au majorat prețurile, cel mai probabil pentru a-și acoperi pierderile din lockdown;
 • închiderea fabricilor care acopereau mare parte din comenzile din Europa dar si lipsa  industriilor producătoare de materii prime;
 • creșterea prețurilor la materiile prime
 • cerere mai mare pe piață decât ceea ce pot oferi fabricile care încă rezistă.
Antreprenorii susțin însă faptul că majorarea costurilor este „artificială”.

Indiferent de schimbările de pe piața economică și imobiliară noi îți oferim siguranța construirii casei tale de vis, cărămidă cu cărămidă.  Prețurile sunt fixe pentru: case la roșu tip parter la 250€/m² – materiale + manoperă incluse, case la roșu tip parter + etaj/mansardă la 230€/m² – materiale + manoperă incluse și case la cheie 530€/m² (materiale+manoperă).

Ne poți contacta pentru mai multe detalii iar specialiștii noștri din domeniu te pot ajuta să faci cele mai inspirate și potrivite alegeri pentru tine. Ne dorim să oferim confort și siguranță clienților noștri și de aceea vă oferim toate detaliile necesare si cel mai bun raport calitate-preț!