fbpx

Bine ai venit în casa…scării!

Published by Camelia Maria Costea on

Te-ai întrebat vreodată cum să-ți decorezi casa scării astfel încât să arate fantastic? Sau poate te gândești la diverse opțiuni de materiale pentru construcția unor scări noi? Hai să explorăm împreună acest domeniu și să găsim răspunsuri la multe intregari și curiozități.

Începem cu una dintre cele mai populare întrebări:

Cum să decorezi scările?

O idee bună este să adaugi elemente de iluminat la trepte și balustradă. Acest lucru nu numai că vă face casa scării mai frumoasă, ci și mai sigură. Un alt mod simplu de a decora casa scării este să adaugi plante în ghivece, pentru a crea un mediu mai confortabil și pentru a aduce un aer mai proaspăt.

Ce materiale putem utiliza pentru scările unei locuințe?

 • Lemnul este o alegere clasică și populară pentru scările interioare. Este un material cald și prietenos, care poate fi adaptat și abordat în multe stiluri.
 • O altă opțiune este metalul, care poate fi utilizat pentru a crea o casă de scări modernă și minimalistă.
 • În cele din urmă, piatra este o alegere durabilă și sofisticată, dar poate fi mai costisitoare.

Cum poți îmbunătăți funcționalitatea scărilor?

Adăugarea unor spații de depozitare ingenioase sub trepte poate fi o idee excelentă, în special dacă locuiți într-o casă mică sau dacă doriți să utilizați eficient tot spațiul de depozitare. De asemenea, poți adăuga o portiță de siguranță pentru copii, pentru a evita accidentele neprevăzute și nedorite. Un alt aspect important de luat în considerare atunci când proiectați casa scării este siguranța. Asigurați-vă că treptele sunt antiderapante și că balustrada este stabilă. Dacă aveți copii sau animale de companie, este important să vă asigurați că scara este adaptată nevoilor lor și că nu există pericole ascunse.

Ce opțiuni pentru design ne oferă scările locuinței?

Există o gamă largă de opțiuni de design pentru casa scării. Iată câteva exemple:

 1. Scările moderne: Acestea sunt caracterizate de prezența liniilor drepte, suple. Adesea acest stil este asociat cu simplitatea. De obicei sunt realizate din materiale precum metalul, sticla sau piatră. Pot avea balustrade subțiri și transparente.
 2. Scările rustice: Acestea sunt realizate din lemn în cele mai multe cazuri și au un aspect mai natural și mai tradițional. Pot avea elemente decorative, cum ar fi balustrade sculptate sau mai groase și rotunjite.
 3. Scările clasice: Acestea sunt caracterizate de eleganță și simetrie, având o balustradă masivă și stâlpi sculptați. Pot fi realizate din lemn, marmură sau alte materiale care impun un aspect luxos,
 4. Scările spirale: Acestea sunt o opțiune populară pentru casele mai mici sau pentru spațiile limitate, deoarece ocupă mai puțin spațiu decât scările drepte. Pot fi realizate din metal, lemn sau sticlă și pot avea un aspect modern sau clasic.
 5. Scările curbe: Acestea au o formă ușor curbată și sunt adesea realizate din lemn sau metal. Sunt o opțiune excelentă pentru casele cu o arhitectură mai extravagantă. Indiferent de stilul pe care îl alegeți, asigurați-vă că scara se potrivește cu stilul general al casei și cu gusturile personale.

O scară frumoasă și funcțională poate adăuga cu adevărat plus valoare casei și poate face o primă impresie puternică asupra invitaților sau musafirilor.

Ce stil putem aborda pentru decorarea scărilor?

În cele din urmă, nu uitați să vă lăsați amprenta personală în designul scărilor. Fie că preferați un aspect rustic și natural sau unul modern și minimalist, asigurați-vă că modelul și stilul ales se potrivește cu restul casei și cu gusturile personale.

Ce aspecte trebuie să luăm în considerare când ne hotăram să amenajăm scările locuinței?

 • Înălțimea treptelor: Treptele trebuie să fie la o înălțime corespunzătoare, astfel încât să nu creeze dificultăți nici la urcare, nici la coborâre. În general, înălțimea treptelor ar trebui să fie între 18 și 20 de centimetri. În plus, toate treptele trebuie să fie la aceeași înălțime, pentru a evita accidentele.
 • Adâncimea treptelor: Adâncimea treptelor trebuie să fie suficientă pentru că piciorul să încapă pe treaptă, dar să nu fie prea adâncă încât să facă urcarea scărilor dificilă. De obicei, adâncimea treptelor ar trebui să fie între 25 și 30 de centimetri.
 • Balustradele: Balustradele sunt importante pentru a preveni căderea de pe scară. Acestea ar trebui să fie solide și să fie la o înălțime corespunzătoare pentru a nu crea adevărate pericole și accidente. În general, balustradele ar trebui să fie la o înălțime de cel puțîn 90 de centimetri, iar distanța dintre stâlpii de susținere nu ar trebui să depășească 10 centimetri.
 • Lumina: Este important să aveți suficientă lumină pe scara pentru a putea vedea pe unde mergeți. În plus, trebuie să fiți atenți la umbrele și la zonele întunecate, care pot fi periculoase.
 • Finisajele: Finisajele de pe scara trebuie să fie antiderapante pentru a preveni alunecarea și căderea. Puteți alege dintr-o varietate de materiale, cum ar fi lemn, piatră sau mochetă, dar asigurați-vă că acestea sunt sigure și durabile.

Dacă sunteți îngrijorat de siguranța pe care v-o oferă scările din locuință, consultați un specialist în construcții pentru a vă asigura că aceasta este proiectată și construită într-un mod sigur și conform normelor de siguranță.

Speram că acest articol v-a fost de folos. Nu ezita să ne contactezi pentru construcția casei tale și pentru micile aspecte care te pot aduce cu un pas mai aproape de casa visurilor tale!

Contactează-ne acum!

Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140

Pentru mai multe articole asemănătoare, click aici!