fbpx

Izolația locuințelor: interioară și exterioră.

Published by Madalina Ghinea on

Eficiența izolației casei depinde de cât de bine este instalată și de alegerea potrivita pentru locația și climatul casei tale. În alegerea tipului de izolație ar trebui să ții cont de: ce parte a casei doriți să izolați și de asemenea, de bugetul în care doriți să vă încadrați. Puteți să luați în considerare și alți factori, cum ar fi calitatea și rezistența materialului de izolație, ușurința instalării, cantitatea de conținut reciclat din material, impactul acestuia asupra calității aerului și inflamabilitatea.
Când vorbim de izolația locuințelor, vorbim despre:

1. Termoizolația

Acest tip de izolație menține constantă temperatura din interiorul casei și previne pătrunderea și pierderea căldurii din interior. Polistirenul: expandat sau extrudat și vata minerală sunt utilizate în mod obișnuit pentru izolație pentru a menține căldura în anotimpurile friguroase.

2. Hidroizolația

Cunoscuta și ca izolațiile hidrofuge, protejează împotrivă apariției umezelii și reduce riscul de apariție a mucegaiului. O bună parte din umezeala din locuința ta poate fi produsă de activitățile tale zilnice: igiena personală, gătit, spălatul și uscatul rufelor.
Pereții neizolați pot provoca o creștere nesănătoasă a nivelului de umezeală în locuință. Depășirea nivelului optim de umiditate, care se situează între 40 și 50% predispune la: apariția igrasiei și a mucegaiului, apariția acarienilor, deformarea mobilei și a parchetului dar și mirosuri neplăcute.

3. Izolarea fonică

Acest tip de izolație are că scop: atenuarea sau eliminarea propagării zgomotelor din interiorul sau exteriorul casei. În acest sens, se folosesc produse diferite de cele utilizate pentru izolarea termică. Ea reduce atât zgomotele de impact, provocate de obiecte căzute pe jos sau de mutarea mobilei în locuință, cât și zgomotele aeriene, provocate de o tonalitate ridicată sau de muzica cu volum ridicat. Materialele preferate rămân polistirenul expandat (fixat pe profile metalice) și vata minerală, în ambele cazuri izolația fiind acoperită de straturi sau pereți subțiri de rigips.
Vă prezentăm o comparație între izolația interioară și cea exterioare, menită să vă ajute să faceți cele mai bune alegeri pentru tine și familia ta.

Izolația exterioară

Avantaje:

• Este cea mai eficientă pentru izolația termică, deoarece izolează peretele de temperatura exterioară, nu locuința de temperatura peretelui prorpiu-zis.
• Este eficientă în hidroizolație și izolație fonică.
• Nu afectează cu nimic spațiul interior al locuinței iar astfel, proprietarul nu este nevoit să renoveze pe interior pentru a o aplica.
• Se poate folosi o mare varietate de materiale.

Dezavantaje:

• Este mai costisitoare
• Presupune un efort logistic ridicat în cazul clădirilor înalte.

Izolația interioară

Avantaje:

• Este mai ieftină.
• Ajută la menținerea unei temperaturi constante și împiedică pierderile de căldură în sezonul rece, astfel încât costurile la întreținere și la factura de gaze vor fi reduse.
• Poate fi folosită cu succes la antifonare.
• Susține menținerea unei temperaturi constante ceea ce va crește nivelul de confort în locuința ta, atât iarna, cât și vara.
• Este o opțiune bună în cazurile construcțiilor cărora izolația exterioara le-ar schimba aspectul exterior, precum cabanele de munte.
• Se poate folosi în diverse etape ale construcției pentru a izola încăperi speciale, precum subsolul.
• Izolarea corectă scade riscul apariției infiltrațiilor de apă în locuință, ceea ce înseamnă că pereții vor fi protejați mult mai bine, contra mucegaiului.

Dezavantaje:

• Reduce semnificativ suprafața utilizabilă a camerei.
• Este necesară îndepărtarea completă a vopselei.
• Necesită demontarea caloriferelor și schimbarea diblurilor acestora cu unele mai lungi (pentru a le fixa direct de perete)
• Nu mai puteți decora pereții cu tablouri sau alte obiecte care trebuie agățate de cuie.
• Deși poate fi utilizat polistiren subțire – special conceput pentru izolații interioare – acesta este mai scump.

Pentru lucrări de construcție, renovarea sau finisarea unei locuințe, nu ezita să ne contactezi. Lasă responsabilitatea construirii casei tale de vis în mâinile noastre, pentru ca tu și familia ta să vă puteți bucura de un cămin liniștit, călduros, care să se plieze pe nevoile voastre – într-un cuvânt: perfect!

Contactează-ne acum!

Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140

Pentru mai multe articole asemănătoare, click aici!