fbpx

Placă de beton vs cioturi și butuci: ce fundație va rămâne în picioare?

Published by Madalina Ghinea on

Construcția fundației poate da multe bătăi de cap viitorilor locatari, însă, este un element foarte important pentru stabilitatea structurală a unei clădiri. Există două tipuri diferite de fundații, care stabilesc structura podelei clădirilor: plăci de beton sau cioturi și butuci.

Ce ar trebui să iei în considerare când vine vorba de alegerea tipului de fundație?

  • Prețul

Fundațiile din plăci de beton sunt de obicei mai accesibile în comparație cu fundațiile cu butuci. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că fundația pe butuci și încadrarea pardoselii necesită mai multă muncă.

  • Tipul de sol

Un alt factor care trebuie luat în calcul este solul pe care va fi asezată fundația. Condițiile amplasamentului trebuie analizate înainte de a pune betonul sau butucii pe un anumit tip de sol. Tipurile de sol sunt în general clasificate în funcție de probabilitatea de mișcare a solului pe măsură ce acesta evoluează, în caz de ploi torențiale, secetă sau inundații.

  • Tipul șantierului

Plăcile de beton sunt de obicei folosite pentru șantierele plate, pentru a susține fundații puternice pentru clădire. Cu toate acestea, ele pot fi încă folosite pentru un teren în pantă, dar pot costa adesea mai mult. Fundația pe butuci este utilizată în mod obișnuit pentru construirea pe terenuri în pantă, unde nivelul podelei este ridicat deasupra nivelului solului sau pentru a respecta cerințele privind nivelul minim de inundație.

  • Acustica

Plăcile de ciment pot reduce semnificativ transferul de zgomot și sunet de la un nivel al clădirii la altul, precum și între încăperile de la același nivel.
Rezistența în timp
Fundațiile din plăci sunt de obicei considerate a fi mai solide și mai puțin susceptibile la mișcare sau la cutremure. Dacă este așezată și construită corect, fundația plăcii de beton ar trebui să aibă o durată de viață infinită.

  • Izolație

În ceea ce privește o izolație bună, plăcile de beton sunt mai eficiente. Casele construite pe butuci necesită o atenție deosebită, din acest punct de vedere.

Avantajele fundației plăcilor de beton

Fundațiile din plăci sunt întinderi mari și solide de beton turnat care conțin materiale de armare, cum ar fi plasă de oțel și tije de armare. Placa poate fi o fundație pentru pardoseală și podea, cu alte finisaje de pardoseală așezate deasupra. Pardoseala este așezată pe plăci de beton, iar unele materiale includ podele din lemn, gresie și covoare. Placa de sub pardoseală creează o barieră eficientă împotriva umezelii pentru fundația unei clădiri care este accesibilă și durabilă.
În funcție de șantier și de cerințele de sol, există o serie de modele diferite de plăci disponibile pentru fundațiile casei pe șantier. Pentru a asigura stabilitatea clădirii și pentru a minimiza fisurarea în timp, solul trebuie compactat înainte de turnarea plăcii de beton. Fundațiile de plăci din beton ating un rating energetic satisfăcător deoarece sunt bune izolatoare. Clădirile construite pe o fundație de plăci de beton sunt în general considerate a fi mai solide și mai puțin susceptibile la mișcare datorită faptului că sunt un material de bază puternic. Ele oferă, de asemenea, o barieră de protecție împotriva insectelor de vizuină și a infestării cu termite.

Avantajele construcției pe butuci

În trecut, multe case erau construite în mod tradițional pe cherestea sau blocuri de beton cu piloni de lemn. Construcția din blocuri de beton necesită o pardoseală cu suport orizontal pentru a susține grinzile. Grinzile din lemn sunt atașate de butuci care sunt reglați în lungime astfel încât să fie toate la același nicel. Este necesară mai multă izolație pentru a obține un rating energetic satisfăcător. Cu toate acestea, cioturile sunt o opțiune excelentă de fundație pentru clădirile care sunt ridicate deasupra solului, chiar dacă necesită mai multă muncă în timpul procesului de construcție. Butucii convenționali pot fi utilizați pe orice pantă care oferă protecție împotriva inundațiilor. Clădirile acestea pot fi personalizate cu ușurință, oferind în același timp acces la sistemul de drenaj. Renovările și extinderile sunt, de asemenea, ușor de finalizat pentru clădirile construite pe butuci.

Încă sunteți nehotărâți și aveți nevoie de mai mult ajutor? Pentru informații suplimentare, contactați-ne, iar echipa noastră va avea grijă să vă ofere sfaturile și indicațiile de calitate, pentru ca tu să faci alegerile potrivite, pentru tine și familia ta.

Vrei să îți construiești singur casa? Contactează-ne acum!

Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140

Pentru mai multe articole asemănătoare, click aici!