fbpx

Amenajarea caselor bătrânești (Partea I)

Published by Madalina Ghinea on

Cum ar fi să poți locui într-o casă sigură, confortabilă și îngrijită, dar care să întrețină aerul vesel al copilăriei de altădată? Îți imaginezi o casă pe un nivel dar care să păstreze tinda caselor bătrânești? Poate o sobă decorativă care să amintească de iernile bogate în colinde și mere coapte pe plită? Poți oferi un aer proaspăt și reconstrui un final fericit pentru o casă veche, fie că este o clădire interbelică  sau o căsuță dintr-un sat uitat de lume. Farmecul unei case vechi e susținut de botezul timpului, de defectele apărute pe parcurs, de istoria ei și de generațiile care au locuit în ea.

Etapele necesare pentru renovarea unei case vechi:

  1. Evaluarea

Evaluarea unei construcții se axează pe: vârsta acesteia și nevoile de reabilitare structurală, cu scopul de a-i prelungi durata de viață. Evaluarea unei case vechi are în vedere toate detaliile care o privesc pe aceasta, începând de la terenul fundației și până la sistemul de acoperire. Este nevoie să verifici și să evaluezi terenul pe care s-a făcut construirea, tipul fundației și adâncimea ei, structura de rezistență a clădirii, izolațiile, dacă este cazul, elementele de tâmplărie și în final elementele de acoperiș. Vor fi necesare lucrări de consolidare, iar oamenii adesea se întreabă, dacă merită investiția sau nu, dorind să știe și cât costă. Așa că este bine să te consulți cu un specialist.

  1. Consolidarea locuinței

Descoperind și identificând eventualele probleme precum: fisuri, crăpături șubreziri structurale ale locuinței, aceasta va avea nevoie de lucrări de consolidare sau renovare.

Trebuie să ai în vedere toate etapele de consolidare ale locuinței, pentru siguranța ta și a familiei tale. Aceste procedee trebuie efectuate gradat respectând o ordine precum: consolidarea fundațiilor, a pereților și planșeelor și nu în ultimul rând, consolidarea acoperișului.

Poți apela la o firmă specializată, în cazul în care vor fi necesare anumite utilaje de construcții performante, dar și de echipe de lucru care pot soluționa această problemă.

  • Consolidarea fundației

Întărirea fundației este foarte importantă deoarece fundația este responsabilă pentru transferul încărcărilor pe sol. Multe case vechi nici măcar nu beneficiază de o fundație, ci cel mult de un centură perimetrală, care înconjoară casa, iar acest aspect trebuie luat în considerare. Construcția fundațiilor poate fi mai grea decât capacitatea portantă a solului, deci este necesară o autorizație și aceasta trebuie analizată. Pe de altă parte, odată ce fundația este la locul său, în funcție de ideile de renovare sau design, puteți extinde suprafața sau consolida fundația pentru a pune la loc un nou strat de material și armătură.

  • Consolidarea pereților

Pereții sunt adesea elementele structurale cele mai expuse la impactul fizic. În același timp, cutremurele și intemperiile joacă un rol foarte important în raport cu stabilitatea structurilor. Reabilitarea include așadar reparații legate de fundație și aplicarea de noi materiale moderne de suprafață precum tencuiala decorativă și placarea cu diverse materiale. Această etapă poate include și placarea cu polistiren, pentru o izolare adecvată a pereților.

  • Realizarea izolațiilor

Izolarea termică la nivelul clădirilor vechi are în vedere etanșarea acestora. Toate casele ar trebui să fie eficiente din punct de vedere energetic. În plus, toate ideile de design trebuie să fie orientate către construcții durabile. Poate fi necesară o izolație suplimentară pentru a îmbunătăți confortul termic, iar izolare fonică și hidroizolația poate fi necesară pentru a proteja clădirea de umiditate și inundații. Materialele sunt atent selectate în funcție de necesitate. Pentru izolare se folosesc materiale de construcții precum vata minerală, panourile izolatoare minerale, vată de sticlă, polistirenul și spuma poliuretanică. Alegeți inspirit, în funcție de caracteristicile lor și de utilizarea prevăzută.

  • Schimbarea conductelor și rețelei electrice

Trebuie avute în vedere și intervențiile la nivelul înlocuirii conductelor și instalațiilor electrice, deoarece casele vechi demonstrează trecerea timpului. Puteți alege să modernizați la nivelul acestor tipuri de instalații, dar trebuie să alegeți și modul în care le implementați. Aveți nevoie de un expert care să soluționeze această problemă, să o țină sub control și să se asigure că proiectul decurge conform planului, până la sfârșit.

  • Renovarea fațadei

Când renovați fațada, verificați mai întâi structura pentru a nu întâmpina fisuri și goluri. Un aspect important al caselor mai vechi este acela că: de obicei nu sunt izolate. Prin urmare, soluția structurii de acoperire ar trebui luată în considerare. Anveloparea casei tale într-una dintre soluțiile de izolare disponibile pe piață vă îmbunătăți confortul casei tale și va economisi multe din cheltuielile de energie electrică.

Renovarea în interior

Când renovați interiorul, curățați suprafața și nivelați perfect zonele expuse. Pentru acoperirea tavanului, gips-cartonul poate fi folosit ca soluție avantajoasă pentru îmbunătățirea aspectului încăperii. În interior se poate izola, schimba culoarea pereților, dar și crește confortul prin instalarea de electrocasnice performante, montarea unui sistem de încălzire, montarea încălzirii în pardoseală sau montarea caloriferelor. Montarea corectă a faianței sau gresiei este un alt pas important în orice renovare interioară.

  • Mansardarea sau extinderea unei case vechi

În funcție de tipul clădirii, poți opta pentru amenajarea mansardei, transformând zona uzuală a podului în spațiu util, locuit. Mansardele pot fi amenajate într-o multitudine de moduri, dar cel mai bine este să faceți schimbările în funcție de nevoile și dorințele tale și ale familiei. Amenajați un dormitor, un birou sau orice alt tip de spațiu în podul casei, pentru a vă relaxa sau a lucra în liniște. Puteți afla mai multe despre amenajare mandardei în articolul intitulat: Amenajarea mansardei.

  1. Actele necesare pentru consolidare

Este necesară o autorizație pentru a renova o mansardă, deoarece elementele construite peste structurile existente adaugă greutate structurii și necesită testarea rezistenței clădirii. Proiectul tehnic și actele casei trebuie depuse la autoritatea competentă (primărie) pentru verificarea și aprobarea construcției. Locuințele vechi necesită avizare sau autorizație, pentru a fi siguri de faptul că lucrările nu vor destabiliza structura deja existentă și nu vor pune viețile locuitorilor în pericol. Inginerul proiectant va realiza proiectul tehnic iar după analizarea terenului și a construcției, poți  solicita autorizațiile necesare. Vei avea nevoie de certificatul de urbanism, de avize la zi care țin de racordarea la gaz, energie electrică sau apă și de studiul geotehnic și de proiectul tehnic finalizat sub aspectul calculării rezistenței construcției sub noile încărcături.

 

Sperăm că acest articol vă va fi de folos dacă te gândești să renovezi o locuință. Nu ezita să ne contactezi pentru a pune ideile cap la cap și pentru a construi casa visurilor tale, cărămidă cu cărămidă. Lasă responsabilitatea construcției sau renovări în mâinile noastre, iar tu vei putea bucura de un cămin liniștit, vesel și primitor, alături de cei dragi!