fbpx

O metoda nouă și eficientă de încălzire, prin pardoseală!

Published by Madalina Ghinea on

Încălzire prin pardoseală

Încălzirea în pardoseală reprezintă una dintre soluțiile ingenioase, foarte eficiente și inovatoare, pentru a obține un mediu confortabil din punct de vedere termic pentru locuințe sau birouri. Acest sistem de încălzire este o alegere tot mai întâlnită în locuințele românilor, datorită avantajelor pe care le aduce.

 

Dar dacă te gândesti să instalezi încălzire prin pardoseală, este necesar să știi dacă este o alegere potrivită pentru tine și familia ta. Citește articolul în continuare pentru a afla cum poate fi folosit acest tip de încălzire și ce beneficii financiare ți-ar putea aduce.

CE ESTE ÎNCĂLZIREA ÎN PARDOSEALĂ?

Sistemele de încălzire în pardoseală constau într-o rețea de conducte cu apă caldă sau într-un covor de rezistențe electrice montate pe șapă, sub pardoseală. Un astfel de sistem se poate instala atât la parter, cât și la demisol sau etaj, în case noi sau renovate.

CUM FUNCȚIONEAZĂ ÎNCĂLZIREA PRIN PARDOSEALĂ?

Încălzirea în pardoseală este disponibilă în două tipuri: unul care pompează apa calda prin țevile din podea,  iar celalalt reprezintă sistemele electrice care funcționează de la rețea.

Principiul de bază al funcționarii este acela că pardoseala devine element radiant și astfel, căldura se propagă de jos în sus, pe o suprafață mai mare, spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de încălzire, care, desi fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere, sunt mai mici că dimensiuni și pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea încăperii.

Principiul de bază al funcționarii este acela că: pardoseala devine element radiant, iar căldura se propagă de jos în sus, pe o suprafață mai mare, spre deosebire de radiatoarele unui sistem clasic de încălzire, care, deși fac un transfer direct de energie către aerul din încăpere, sunt mai mici că dimensiuni și pot necesita un timp mai mare pentru încălzirea încăperii.

Ambele metode încălzesc podeaua astfel încât să emită căldură în cameră. Un radiator, prin comparație, are o suprafață mult mai mică și, de asemenea, are nevoie de apă pentru a fi încălzită la o temperatură mult mai mare decât o necesită un sistem de încălzire în pardoseală.

CÂT COSTĂ INSTALAREA ÎNCĂLZIRII PRIN PARDOSEALĂ?

Costurile vor depinde de tipul de încălzire prin pardoseală pe care îl alegeți și ar trebui să aveți în vedere că instalațiile electrice sunt mult mai puțîn costisitoare pentru suprafețe de până la 20 de metri pătrați.  Costurile ulterioare vor fi influențate și de calitatea centralei termice dar și de nivelul de izolare din locuință. Pardoseala trebuie  să aibă o izolație de calitate, deoarece aceasta influențează foarte mult eficiența încălzirii, dar și costurile de funcționare.

ESTE SCUMP SĂ FACI ÎNCĂLZIRE PRIN PARDOSEALĂ?

Încălzirea în pardoseală nu este costisitoare în comparație cu alte opțiuni, deoarece oferă multe beneficii, inclusiv distribuirea uniformă a căldurii în locuință, spre deosebire de caloriferele de perete. Astfel camera este încălzită într-un timp mai scurt, economisind bani și timmp.

De asemenea, sisteml de încălzire poate fi conectat cu ușurință la o sursă externă de căldură, cum ar fi un cazan obișnuit, sau la noile tehnologii precum pompele de căldură sau panourile solare. Acest sistem este potrivit și compatibil cu toate tipurile de pardoseli: din vinil, piatră, laminat, lemn masiv, materiale de inginerie și ceramică. Prețul final care vă fi plătit depinde de mărimea suprafeței care vă fi deservită, dar și de calitatea materialelor.

AVANTAJELE UNUI SISTEM DE ÎNCĂLZIRE ÎN PARDOSEALĂ:

  • designul locuinței vă avea de câștigat, deoarece vei beneficia de mai mult spațiu pentru a mobila camera cu elemente de decorative. Sistemul nu este vizibil, nu există țevi la vedere așa că se vor putea monta obiecte de mobilă exact lângă perete.
  • poate fi instalat cu ușurință într-o manieră relativ economică. Acesta este de obicei ieftin în comparație cu diferitele tipuri de sisteme de încălzire.
  • poate fi folosit în zone de mari dimensiuni ale casei. El poate fi montat în bucătărie, baie, atât la parterul casei cât și la etajul acesteia.
  • nu poluează mediul înconjurător și este ecologic în natură.

DEZAVANTAJELE ÎNCĂLZIRII ÎN PARDOSEALĂ:

  • Trebuie să decizi încă din faza de proiectare care vă fi amplasarea mobilierului deoarece nu este recomandat că sistemul să fie poziționat direct sub mobilă, deoarece își vă pierde din eficiență.
  • Daca pardoseala locuinței este din piatra naturală sau pavele ceramice, trebuie să știi că acestea se încălzesc mai greu. Acest aspect poate fi un avantaj, deoarece aceste materiale deja încălzite, vor păstra căldura pe o perioadă mai mare de timp.
  • Costurile inițiale pot fi mai ridicate față de clasicul sistem de încălzire cu radiatoare, însă pe termen lung, sistemul de încălzire în pardoseală vă economisi sume considerabile de bani.

Nu ezita să întrebi un specialist pentru mai multe sfaturi despre utilizarea încălzirii prin pardoseală și pentru ajutor în alegerea celei mai bune variante pentru locuință ta!

Ne puteți apela de luni până vineri la numărul 0753.488.140 între orele 9 și 17. De asemenea, ne puteți găsiți și pe FacebookLăsați-ne un mesaj și vă răspundem în cel mai scurt timp posibil.