Cum să-ți alegi ferestrele potrivite pentru casa ta? – partea a II-a

Așa cum există o gamă variată de tipuri de case, așa există și o mare varietate de tipuri de ferestre și uși. Cele pe care le alegeți depind de ce aspect doriți să oferiți reședinței dumneavoastră. Mai jos poți citi o privire de ansamblu aprofundată a acestor tipuri de ferestre.
Alegerea tipologiei potrivite pentru ferestrele tale nu este o misiune neapărat ușoară și solicită atenție deosebita. În funcție de scopul, locul destinate ferestrelor (despre care puteți citi în articolul anterior), trebuie să luați în considerare lățimea spațiului în care ușa sau fereastra urmează să fie amplasate, spațiul interior disponibil (limitările de spațiu, mobila din încapere etc) și performanțele necesare privind impermeabilitatea și etanșeitatea la aer, izolarea termică, atenuarea fonică și nivelul de siguranță.
Fereastra clasică
Este cea care are deschidere laterală, cu balamale în stânga sau dreapta. Este ușor de întreținut, poate fi curățată ușor, asigură aerisirea optimă a spațiului, dar și vizibilitate și luminozitate.
Fereastra oscilo-batantă
Aceasta seamană cu cea clasică, însă are în plus un sistem de basculare amplasat în partea inferioară a ferestrei, care permite rabatarea acesteia în partea de sus, spre interior. Față de fereastra clasică, are avantajul că poate fi lasată întredeschisă, pentru o aerisire îndelungată. Acest tip de fereastră este, însă, mai puțin rezistentă față de fereastra clasică.
Ferestre pivotante
Deschiderea pivotantă este utilă întrucât fereastra se basculează total din interior spre exterior, şi asigură un flux mare de aerisire având avantajul că se poate bascula total astfel încât partea din exterior să fie pentru o perioadă în interior, unde face mai ușoară întreţinerea sau curăţarea geamului, dându-i posibilitatea să fie folosită cu succes şi la etajele superioare.
Ferestre glisante
Ferestrele glisante sunt o soluție utilă în cazul în care ai nevoie să acoperi spații ample sau pentru cazurile în care nu există suficient spațiu în zona ferestrei tale.
Ferestre fixe
Sunt utilizate cu scopul de a asigura pătrunderea luminii într-un spaţiu interior, dar şi pentru aspectul estetic. Sunt fixate în perete fără nici un mecanism de închidere-deschidere. Atunci când se decide utilizarea ferestrelor fixe trebuie avut în vedere următoarele: posibilităţile de spălare a geamului, aerisirea spaţiului.
La modă sunt astăzi cele termoizolante, așa numitele ferestre termopan, ce au tâmplăria din pvc sau aluminiu, dar pentru cei ce sunt adepți ai clasicului se poate opta pentru tâmplăria din lemn sau lemn stratificat. Deși lemnul este un bun izolator termic, acesta nu poate fi comparat cu un profil din pvc de 5 sau 7 camere din punct de vedere al protecției termice, el fiind o variantă modernă, accesibilă și extrem de eficientă.
Ferestrele reprezintă cel mai subțire punct între interiorul și exteriorul casei, deci trebuie să te asiguri că produsele pentru care optezi sunt de bună calitate, pentru a proteja cum trebuie casa și a economisi bani. Sunt o mulțime de aspecte tehnice ce țin de eficiența energetică și pierderea de căldură, dar cel mai mult vei auzi despre valorile R și U.
Valoarea R măsoară rezistența unei ferestre la fluxul de căldură. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât fereastra este mai eficientă.
Valoarea U măsoară capacitatea ferestrei de a reține căldură în interiorul încăperii. Astfel, cu cât valoarea U este mai mică, cu atât fereastra este mai eficientă.
Știm cât de important este confortul casei tale și dorim să ne asiguram că faci alegeri inspirate, așa că nu ezita să ne contactezi pentru a-ți construi și amenaja casa visurilor tale.
Ne puteți apela de luni până vineri la numărul 0753.488.140 între orele 9 și 17. De asemenea, ne puteți găsiți și pe Facebook. Lăsați-ne un mesaj și vă răspundem în cel mai scurt timp posibil.