fbpx

Cum amenajăm camera unui nou născut?

Published by Madalina Ghinea on

Cum amenajăm camera unui nou născut?

Amenajarea camerei bebelușului trebuie să țină cont de câteva reguli importante pentru ca spațiul în care copilul tău urmează să locuiască și să se dezvolte să fie unul funcțional, sigur și bine organizat. Cu puțină atenție la micile detalii, dormitorul copilului tău ar putea avea și un aspect deosebit și original care să vă producă atât vouă cât și copilului plăcerea de a petrece timp acolo. Configurația și componența mobilierului din această cameră se va schimba de cel puțin trei-patru ori până când copilul va împlini 18 ani, așa că atunci când concepi planul de amenajare pentru camera lui bebe trebuie să gândești pe termen scurt.

Cu alte cuvinte, să amenajezi camera bebelușului înseamnă să amenajezi o cameră atât confortabilă și sigură, echipată cu mobilier pentru nou-născuți, cât și bine organizată.

Iată la ce ar trebui să acorzi atenție când decizi să începi planificarea camerei bebelușului:

  1. Pereții camerei

Specialiștii recomandă un strat proaspăt de vopsea nontoxică în camera celui mic, pentru igienizare. Ține cont însă, de faptul că dormitorul trebuie zugravit cu cel puțin doua luni înainte de venirea bebelușului, pentru că mirosul să aibă timp să dispară pe deplin. Poți opta, de asemenea pentru tapet, însă acesta trebuie să fie fabricat din materiale nontoxice, pentru siguranța pe termen lung a copilului tău.

În ce privește culoarea, pentru început albul, cremul sau nuanțele pastelate sunt perfecte. Pentru un aspect ai vesel și mai ludic, puteți aplica diferite decorațiuni sau autocolante cu personaje din desene, animale, flori etc.

 

  1. Podeaua camerei

Copilul tău are nevoie de un spațiu sigur în care se poate juca în voie, iar contactul cu suprafața podelei este prea dur pentru pielea lui. Chiar daca încăperea beneficiază de încălzire sub pardoseală, un covor este absolut necesar în camera copilului, mai ales din momentul în care începe să meargă de-a bușilea. Multe magazine de specialitate comercializează diferite tipuri de covoare sau mochete cu imprimeuri pentru copii, că de exemplu: trasee pentru mașini de jucărie, personaje din desenele animate, forme geometrice, animale, cifre sau litere. Sugersm să alegi un covor antibacterian, cu un strat antiderapant pe verso și cu fir scurt, care se poate curăța ușor.

 

  1. Ferestrele încăperii

În ce privește ferestrele, trebuie să te asiguri că poți face suficient întuneric în camera atunci când cel mic doarme, dar și că lumina naturala va putea pătrunde nestingherită în restul timpului. Poți întrebă un specialist despre modelele de perdele sau draperii, pentru a face o alegere potrivită. Cu toate acestea, noi iți sugeram să alegi niste perdele sau draperii semiopace sau opace și scurte, pentru a nu constitui un pericol pentru copil. Culorile sau imprimeul acestora rămân la alegerea voastră.

 

  1. Pătuțul bebelușului

Pătuțul bebelușului trebuie să fie sigur, confortabil și durabil. Multe magazine comercializează piese de mobilier care se pot monta în diferite modalități, pentru a se potrivi fiecărui stadiu de creștere al copilului. Câteva criterii de care ar trebui să ții cont când achiziționezi orice fel de pătuț de bebeluși sunt:

  • Distanța dintre zăbrelele pătuțului să nu depășească trei sau patru centimetri;
  • Înălțimea să fie ajustabilă;
  • Modelele pliabile să dispună de un sistem de protecție împotrivă închiderii accidentale;
  • Salteaua trebuie să fie antialergenică, fermă, și aa permită pielii să respire.
  1. Lenjeria pentru pătuțul bebelușului

Materialele textile care intra în contact cu pielea bebelușului trebuie să fie din fibre naturale, precum: bumbacul și să fie nontoxice. Recomandăm pentru o fixare mai bună, ca cearceaful să fie cu elastic și să fie colorat în nuanțe cât mai deschise, pentru a nu crea un disconfort celui mic.

 

  1. Alege un scaun pentru masă

Un element esențial de mobilier în camera bebelușului este scaunul pentru masa. Poți opta pentru un scaun balansoar, un fotoliu clasic sau un scaun multifuncțional.

 

  1. Alege un mobilier adecvat pentru camera bebelușului

Pe lângă pătuț și scaunul bebelușului, mobila ar trebui să mai conțină neapărat și un dulap suficient de mare pentru a putea depozita în el hăinuțele, paturicile, lenjeria și accesoriile pentru pătuț, geanta și salteaua pliabila pentru schimbat scutecele, produsele de îngrijire și toate celelalte materiale de care veți avea nevoie. Poți achiziționă un model simplu și încăpător pe care să îl poți folosi și mai tărziu, când copilul va creste.  Pentru siguranță copilului, este indicat să fixezi piesele de mobilier de perete. Poți adaugă și alte elemente decorative precum jucării, o lampă de veghe cu lumina blândă, măsuță cu activități Montessori. Cel mai important aspect de care trebuie să tii cont este siguranță copilului, astfel că trebuie să alegi produse din materiale nontoxice care să nu-i provoace acestuia alergii sau disconfort.

 

  1. Siguranță căminului celui mic

Durerile de cap ale unui părinte încep când cel mic este găsit clătinându-se cu neîncredere în vârful scărilor și se termină când acesta descoperă prizele din casă.

Cu siguranță îți doreșți că cel mic să locuiască într-un cămin în care să se simtă în siguranță.  Iar cum majoritatea copiilor sunt imprevizibili, noi am adunat o listă cu aspectele cărora trebuie să le acorzi atenție deosebită. Pentru că ,,acasă” nu înseamnă doar locuința, ci spațiul în care tu și familia ta vă puteți simți comfortabil, unde puteți scăpa de griji, iar copiii se pot juca în voie!

  • Un aspect cunoscut însă extrem de important este cel al prizelor și întrerupătoarelor. În această situație, capacele de priză sunt o necesitate pentru fiecare copil curios din casă.
  • Produsele de curățenie nu trebuie lăsate la insemnaa copiilor, astfel că trebuie să găsiți un spațiu de depozitare sigur care să nu poată fi descoperit de copii. Acest lucru înseamnă: așezarea lor pe un raft înalt într-un dulap securizat sau adăugarea unui încuietor de dulap în alte spații de depozitare.
  • Adăugarea unei porți robuste în partea de sus și de jos a oricărei scări din casa ta este un început excellent, pentru că cel mic să nu coboare scările de unul singur.
  • Instalați încuietori exterioare pe ușile dormitorului. Dacă există anumite camere în care nu vrei bebelușul tău, asigură-te că adaugi încuietori în exteriorul acelor uși, astfel încât să-l poți ține pe micuț afară.
  • Protejați-vă televizorul pentru copii. Cu toate culorile vesele și sunetele interesante, micuțul tău va fi atras de televizor. S-ar putea să-ți găseșți adesea copilul stând chiar foarte aproape, uitându-se la el. Din acest motiv, doriți să vă asigurați că televizorul este montat corect, utilizând curele anti-răsturnare.

 

  1. Ai grija de spațiul în care cel mic va petrece o bună parte din timp

Un umidificator sau purificator de aer va fi binevenit în camera micuțului bebeluș, deoarece cu siguranță vrei să te asiguri că mediul în care acesta trăiește și se joacă este unul favorabil. Nu este un secret faptul că, în ziua de azi, poluarea aerului este o problemă din ce în ce mai frecventă și mai gravă. Aerul poluat, în special în interior, poate pune în pericol sănătatea copiilor, iar un purificator de aer este probabil o invenție care nu ar trebui să lipsească din casa ta.

 

  1. Și să nu uiam de joacă!

Un ultim aspect important, care nu poate fi uitat când vine vorba de copii este: joaca. Poți să-i creezi celui mic un spațiu al său, în care să organizezi jucării specifice vârstei sale.  În timp acestea pot fi înlocuite cu o mini bibliotecă sau cu un spațiu de creație. Oferă-i copilului tău timp de calitate, în care să-și dezvolte creativitatea.

Desigur că amenajarea camerei viitorului bebeluș rămâne la alegerea voastră, pentru construirea casei însă nu trebuie să îți faci probleme! Visul tău e la doar un telefon distanță. Contactează-ne acum la 0753 488 140!