fbpx

Ce este OSB-ul și la ce se folosește?

Published by Madalina Ghinea on

Ești în căutarea unui material de construcție ieftin, rezistent și ușor de manevrat? Vrei să-ți construiești un garaj, o magazie, o cușcă sau câteva rafturi pentru depozitare? Poți apela la o soluție populară și anume OSB-ul.

Ce este OSB-ul?

Este o alegere tot mai des întâlnită în rândul posesorilor locuințelor , care doresc aplice câteva modificări proprii . OSB este prescurtarea de la Oriented Stand Board, adică o placă din așchii de lemn orientate. Mai multe straturi de așchii , de diferite mărimi și forme, sunt lipite cu rășini sintetice și presate la cald pentru a forma o placă OSB. Pentru obținerea unei foarte bune rezistente, așchiile sunt dispuse întretăiat , aspect care diferențiază OSB-ul de celelalte plăci derivate din lemn, cum este PAL-ul, MDF-ul ori placajul. Buna performanță se datorează atât compoziției din lemn în proporție de 95%, a adezivului folosit pentru încleiere, dar și a modului strategic de dispunere încrucișată a așchiilor .

Află citind articolul în continuare care sunt tipurile, la ce se poate folosi și care sunt avantajele sau dezavantajele utilizării acestui material.

Unde poate fi utilizat OSB-ul?

OSB-ul are rol de susținere, în aplicații precum: planșee structurale, placarea acoperișurilor și a pereților. Acesta este folosit pentru ridicarea caselor pe structura de lemn, însă este întâlnit și la realizarea unor construcții din gospodărie precum: garaj, magazie, cușcă, coteț, rafturi și spații de depozitare.

Care este mai bun, OSB-ul sau placajul?

Diferența din punctul de vedere al materialului, dintre placaj și OSB este că: placajul este alcătuit dintr-o mulțime de straturi subțiri de lemn, în timp ce OSB este alcătuit dintr-o mulțime de  așchii de lemn încrucișate, oferindu-i un plus de rezistență. Fiecare material prezintă o serie de avantaje și dezavantaje dar alegerea celui potrivit, depinde adesea de preferințele personale și nevoile cumpărătorului.

Care sunt avantajele OSB-ului ?

  • Poate fi achiziționat din magazinele specializate la un preț mai mic decât alte materiale, cum ar fi placajul;
  • Se găsește sub formă de foi de placaj de dimensiuni mai mari, fapt ce poate ușura efortul montării acestuia;
  • Este mai gros și mai greu, ceea ce îl face mai rezistent și mai durabil;
  • Este considerat mai ecologic decât placajul, fiind mai prietenos cu mediul înconjurător.

Care sunt dezavantajele OSB-ului ? 

  • Are nevoie de izolare la orice tăietură pentru a rămâne rezistent la infiltrații, în consecință se poate umfla absorbind umiditatea;
  • Există pericol mai mare de ardere, totuşi lemnul poate fi tratat cu soluţii ignifuge care pot amâna aprinderea cu peste 60 de minute;
  • Daca lemnul nu se păstrează uscat și sănătos, pot apărea dăunători;
  • Izolaţia fonică este slabă.

Ce greșeli ar trebui eviți când decizi achiziționezi materialul pentru lucrarea ta?

Alegerea unei grosimi nepotrivite a plăcii

Pentru a putea fi folosite cu succes, aceste plăci vin în grosimi diferite, iar aspectele de care trebuie să ții cont sunt: tipul de proiectul pe care îl ai în desfășurare și greutatea pe care plăcile trebuie să o susțină.

Omiterea marjei pentru dilatarea plăcilor

Daca la punerea în operă nu se lasă o spațiere între plăci, dilatarea sau contracția plăcilor nu este posibilă.

Lipsa instrumentelor adecvate pentru tăiere

Fie că este OSB, placaj, PAL sau MDF, pentru plăcile derivate din lemn ai nevoie de instrumente de tăiere specifice cu care să lucrezi rapid și eficient.

Depozitarea necorespunzătoare a plăcilor

Pentru o depozitare corectă, este nevoie să le ferești de umiditate.

Utilizarea vopselei pe bază de apă în procesul de vopsire

Nu este indicat să folosești vopsea pe bază de apă, ci una pe bază de ulei, rezistentă la intemperii și la acțiunea razelor UV.

Sperăm ca acest articol te va îndruma în legătură cu alegerile potrivite pentru tine! Cântărește deciziile cu atenție și investește în viitorul tău și al familei tale.

Nu mai amâna începuturile construcției casei tale de vis! Contactează-ne și lasă responsabilitatea construcției casei tale în mâinile noastre.

Vrei să îți construiești singur casa? Contactează-ne acum!

Echipa UBG Construct îți oferă promptitudine, profesionalism și prețuri avantajoase. Scrie-ne pe pagina de Facebook sau sună-ne la numărul de telefon: 0753 488 140.

Pentru mai multe articole asemănătoare, click aici!